Omorâţi cu pietre pentru că erau „emo”

204

Extremiştii irakieni luptă împotriva curentului „emo" cu pietre. Numărul de tineri ucişi prin lapidare pentru că aveau coafuri emo şi haine criticate de extremişti, a crescut până la 100 în ultimele luni.

Doar în ultima lună „14 adolescenţi au fost ucişi într-o lună, dintre care 7 prin lapidare şi cinci împuşcati", a declarat o sursă din spitalul Roussafa din Bagdad, citată de AFP, informaţii dezminţite de Bagdad.

Tinerii irakieni percepuţi ca fiind devianţi, homosexuali sau „emo", sunt de mai multe săptămâni obiectul unei campanii de agresiune. Potrivit Organizaţiei pentru Libertatea Femeilor din Irak, anumite miliţii islamiste „decretează pedeapsa cu moarte împotriva oricărei persoane care nu corespunde" definiţiei tradiţionale a familiei – un soţ, o soţie – considerată „piatra unghiulară a unei societăţi islamice pioase".

Ministerul irakian de interne susţine însă că „nu s-a înregistrat niciun caz de crimă pe baza fenomenului emo", pe care îl caracterizase luna trecută drept „satanist", conform AFP.

Fotografii ale celor 14 victime au apărut pe Facebook, creând panică în rândul studenţilor din Irak. Uciderea lor a fost criticată de ayatolahul Ali al-Sistani, care a caracterizat crimele drept „un act de terorism".