UE interzice utilizarea zahărului în sucurile de fructe și roșii

177

Noua directivă care interzice adăugarea zahărul în sucurile de fructe precum și în cele de roșii a fost adoptată de către statele membre ale Uniunii Europene în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului, la Bruxelles.

Noua directivă care interzice adăugarea zahărului în sucurile de fructe precum și în cele de roșii a fost adoptată de către statele membre ale Uniunii Europene în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului, la Bruxelles.

Directiva obligă operatorii din industria alimentară să specifice pe etichetă, că de la o anumită dată, nici un suc de fructe nu va mai conţine adaos de zahar.

Directivă încadrează și roșiile pe aceași listă a fructelor utilizate pentru producerea sucului de fructe, astfel că sucurile de roșii vor fi supuse acelorași norme specifice sucurilor de fructe.

În privinţa nectarurilor sau a produselor din piure de fructe la care se adaugă apă, acestea pot conţine zahăr sau îndulcitori, dar aceastea nu vor mai avea etichete de tipul „fără adaos de zahăr".

Un alt caz prevăzut de noile norme este cel al sucului produs din mai multe fructe care va trebui să aibă specificat toate fructele utilizate pentru producerea sucului. Cu toate acestea, dacă sucul de fructe conţine trei sau mai multe fructe, menţiunea privind fructele utilizate poate fi înlocuită cu specificaţia „mai multe fructe".

La sfârșitul lunii iunie 2012 această directivă va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare, dar va permite o periodă de 18 luni pentru conformarea producătorilor. Directiva UE presupune încadrarea sucurilor de fructe la standardele alimentare internaţionale propuse de Codex Alimentarius, creat în anul 1963 de către Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a dezvolta standarde alimentare, în scopul protejării sănătăţii consumatorilor.