Rusia: Amenzi usturătoare pentru propagandiştii gay

147

Guvernatorul oraşului Sankt Petersburg a votat miercuri un proiect de lege care impune amenzi pentru cei care fac propagandă gay printre minori.

Noua legislaţie stabileşte amenzi în cuantum de 130 de euro pentru persoane fizice, 1300 de euro pentru organizaţii care transmit mesaje pro-gay şi amenzi între 13.000 şi 52.000 de euro pentru organizaţiile care organizează acţiuni pro-homosexuale, acţiuni care „afectează sănătatea şi dezvoltarea morală şi spirituală a minorilor", informează Reuters.

Între timp, organizaţiile pentru drepturile omului au solicitat respingerea legii. „Din punct de vedere legal, proiectul de lege a fost redactat greşit, într-o încercare de a încălca drepturile omului", a declarat Olga Lenkova, purtător de cuvânt al organizaţiei Vykhod, care apără drepturile minorităţilor sexuale.

Un deputat local, Vitaly Milonov, a apărat iniţiativa, afirmând că această lege a dat semnalul corect că Rusia nu va tolera idealurile liberale occidentale. „Criticii legii doresc să urmeze o cale neoliberală şi să permită cuplurilor homosexuale să adopte copii, aşa cum se întâmplă în unele ţări europene", a adăugat Milanov.

Legea din Sankt Petersburg nu este prima de acest fel. Legi asemănătoare au fost aprobate în regiunile Riazan şi Kostroma (lângă Moscova) şi Arhanghelsc (în nordul Rusiei). Autorii legii din Sankt Petersburg vor să aducă iniţiativa în parlament pentru a fi adoptată în întreaga ţară.