Panică în Pacific privind extinderea fenomenului arderii de vrăjitoare

416

Experţii australieni și-au exprimat temerile privind extinderea fenomenului arderii de vrăjitoare din Papua Noua Guinee către alte zone ale Pacificului, în cadrul unei conferinţe ce se desfășoară zilele acestea la Universitatea Naţională din Australia.

Lawrence Foana’ota, fost director al Muzeului Naţional din Insulele Solomon, afirmă că există temeri serioase potrivit cărora violenţa legată de vrăjitorie din Papua Noua Guinee (PNG) se va extinde în ţări din Melanezia, precum Insulele Solomon și Vanuatu, scrie ABC News.

„Motivul pentru care acest fenomen este în creștere e că persoanele care practică aceste lucruri capătă anumite beneficii economice”, a afirmat el, adăugând că dacă problema va fi ignorată, ţara sa „ar putea ajunge în aceeași situaţie ca Papua Noua Guinee, unde oamenii sunt omorâţi” sub acuzaţia de vrăjitorie.

Violenţele extreme din PNG, precum stropirea cu gaz și arderea de vie pe un morman de gunoi în luna februarie a unei tinere mame de 20 de ani în faţa unei mulţimi pasive din orașul Mount Hagen (foto sus), decapitarea din luna aprilie a unei foste învăţătoare din regiunea Bougainville sau răpirea și torturarea cu fier încins a șase femei și un bărbat în provincia Southern Highlands ca „jertfe de Paște”, pe 28 martie, a generat introducerea pedepsei capitale împotriva ucigașilor în PNG, săptămâna trecută.

Cu toate acestea, ONU și Uniunea Europeană au condamnat hotărârea PNG, afirmând că reintroducerea condamnării la moarte pentru crime violente este „un pas înapoi major în ce privește drepturile omului”, în ciuda intenţiilor bune ale ţării privind stoparea fenomenelor violente, precizează The Australian.

„Numeroase studii au demonstrat că pedeapsa capitală nu acţionează ca un element inhibitor al activităţii criminale. Mai mult chiar, erorile ce se petrec uneori în cadrul sistemului juridic sunt ireversibile în cazul condamnărilor la moarte”, a afirmat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton, citat de aceeași publicaţie.

În plus, antropologul Richard Eves, a afirmat în cadrul conferinţei că această schimbare legislativă „nu înseamnă neapărat sfârșitul problemei, întrucât proporţia poliţiștilor raportată la populaţie este destul de mică. Atunci când au de-a face cu o mulţime înarmată, ce strigă după sânge, poliţiștii nu pot face mare lucru. Și încă ceva – poliţia din PNG tinde de regulă să creadă că cei acuzaţi [de vrăjitorie] sunt cât se poate de vinovaţi”.