Copii de la Fukushima, bolnavi de cancer

167

Dintre 174.000 de persoane de până în 18 ani, din prefectura Fukushima, 12 minori au cancer de tiroidă și alţi 15 sunt suspecţi, conform unui studiu de impact al radiaţiilor emise în urma catastrofei din 11 martie 2011.

Specialiștii încă cred că aceste cazuri nu au legătură cu accidentul nuclear, pentru că ar fi prea devreme să apară efectele, comparativ cu datele înregistrate după dezastrul de la Cernobîl, scrie Mediafax.

Centrala nucleară Daiichi a fost închisă, procesul de curăţare încă are loc, iar aparate de măsurare a radiaţiilor sunt puse pe fiecare clădire publică, arătând că radioactivitatea a scăzut la nivele mici. Cu toate acestea, comunitatea este încă paralizată.

În timp ce autorităţile japoneze dezbat unde să arunce pământul contaminat, cei care locuiesc în prefectură sunt obligaţi să îl ţină grămezi pe lângă case. Cei care au avut bani să plece din zonă au agravat situaţia economică și socială a celor care au rămas în urmă, scriu jurnaliștii BBC.

Zvonurile și frica de contaminare și poluare a afectat agricultura. Pentru al doilea an la rând, locuitorii au trebuit să își îngroape recoltele, adică singura sursă de venit, pentru că nu reușeau să o vândă. Această situaţie a dus la crearea, din necesitate, a unui nou sistem de învăţământ. Învăţătorii, împreună cu studenţii și fermierii lucrează împreună pentru a găsi soluţii inedite prin care să își vândă produsele. Pentru fermieri asta poate însemna un nou viitor și pentru studenţi o schimbare de paradigmă, de la studiul focusat pe examene, către abilităţi practice îndreptate spre comunitate.

Masahiro Kozuki, oficial al Ministerului Educaţiei, a declarat pentru CNN că ideile care au ieșit la suprafaţă în Fukushima ar putea fi folosite pentru a crea politici noi. Aceasta ar putea însemna trecerea de la competivitatea prin examinare la îmbunătăţirea abilităţilor de socializare și coeziune socială. Ar putea însemna trecerea de la o educaţie care să servească naţiunea la o educaţie care să servească comunităţilor locale, societăţii japoneze și comunităţii globale.