Pedeapsa pentru un învăţător musulman care și-a omorât fiica provoacă controverse

753

Saudiţii au fost șocaţi de pedeapsa prea ușoară pe care a primit-o un autointitulat învăţător musulman, care și-a torturat și omorât fetiţa de 5 ani. Fayhan al-Ghamdi a primit o condamnare la 8 ani de închisoare și 600 de lovituri de bici.

Cazul a devenit cunoscut la nivel internaţional la începutul acestui an, când s-a sugerat că o curte saudită ar putea să îl lase să scape nepedepsit. Activiștii locali au început o campanie numită după fetiţa de 5 ani „Eu sunt Lama", pentru a presa autorităţile să intervină, scrie BBC.

Detaliile despre abuzul pe care l-a suferit fetiţa au reieșit din rapoartele medicale întocmite la spitalul unde a fost tratată timp de 10 luni, înainte de a muri, din cauza rănilor. Conform CNN, fetiţa avea arsuri și vânătăi pe tot corpul, avea coaste rupte și craniul zdrobit.

Abuzul a avut loc pe când fetiţa se afla în grija tatălui ei, părinţii fiind divorţaţi, iar tatăl recăsătorit, cu încă doi copii. Se pare că tatăl i-ar fi aplicat pedepse severe după ce a bănuit că fetiţa și-a pierdut virginitatea.Tatăl a mărturisit că și-a torturat fiica în cele mai groaznice moduri și ar fi putut să primească o condamnare la închisoare pe viaţă, dacă mama fetiţei nu ar fi acceptat „bani pătaţi cu sânge". Dacă se poate ajunge la o astfel de înţelegere financiară, atunci nu se mai poate aplica pedeapsa maximă. Deși la început mama fetiţei a declarat că nu va accepta niciodată bani, mai târziu s-a râzgândit, motivând că are nevoie de ei pentru a-și întreţine ceilalţi copii.

Cu toate astea, Ghamdi ar fi putut primi o pedeapsă mai severă, sunt de părere activiștii și saudiţii care și-au exprimat nemulţumirea pe Twitter. „Ce fel de verdict e ăsta? Cineva care își omoară fiica primește 8 ani de închisoare și cineva care umblă fără lenjerie intimă primește 10 ani de închisoare", a scris cineva pe Twitter. Alţii s-au legat de faptul că pedeapsa lui Ghamdi este similară cu cea primită de activistul saudit Raif Badawi, condamnat pentru administrarea unui forum pe internet, fără autorizaţie. Badawi a primit 7 ani de închisoare și tot 600 de lovituri de bici.