Dacă acest articol ţi-a atras atenţia înseamnă că s-ar putea să faci parte din clubul celor care încă nu au reușit să își dea seama ce vor de la viaţă. Welcome! Nu o spun ironic și, până la sfârșit, o să vezi de ce.

Ești frustrat și nemulţumit. În momentul ăsta, viaţa nu îţi face niciun favor, ești nefericit la locul de muncă sau ești nefericit că nu ai un loc de muncă și ești dezamăgit de tine. Undeva ai greșit. Undeva, pe drum, ai făcut o alegere proastă. O alegere importantă, de altfel, care te-a adus aici.

Calmează-te! Nu o să ajute la nimic dacă îţi irosești energia agitându-te. Trebuie să iei un loc și să respiri din plin aerul rarefiat din clubul celor care nu știu ce vor să facă în viaţă. Nu te speria dacă începi și să ameţești puţin. Nu o să stai mult aici, așa că hai să o luăm cu primul pas.

Lasă Facebook-ul, unde toată lumea e fericită, unde foștii colegi câștigă peste mia de euro, unde actualii colegi se plimbă în mașini scumpe și neapărat au mers o dată în Dubai.

Facebook-ul nu este viaţa reală. În viaţa reală, doar 200.000 de români au salariul lunar de peste 1.000 de euro, la o populaţie angajată de 4,5-5 milioane. În viaţa reală, nu am întâlnit încă niciun „milenial” care să fi fost mulţumit cu facultatea pe care a făcut-o. În viaţa reală, aș îndrăzni să spun că peste 90% dintre cei care lucrează au cel puţin o frustrare serioasă legată de locul de muncă. Dintre aceștia, câţi se întreabă zilnic ce fac cu viaţa lor? Nu știu, dar uită-te în jur, pentru că ăsta e clubul în care ai intrat. Cei mai mulţi dintre noi suntem aici, așa că ia-ţi un moment, pune puţin raţionament în frustrare și acceptă situaţia în care ești ca una normală. Asta nu înseamnă să te complaci, asta înseamnă că poţi să începi să clădești raţional, pe încrederea pe care ţi-o dă sentimentul de a fi ok cu tine însuţi.

Cum începi să clădești o scară ca să ieși din clubul ăsta? Îţi propun să iei o foaie de hârtie și un pix și să îţi diseci regretele. Ăsta este un sfat cercetat sociologic, deci nu te teme că o să-ţi pierzi vremea. Când cercetătorii i-au pus pe oameni să dea note celor mai importante emoţii, regretele și dezamăgirile au bătut satisfacţia cu propria persoană – care este o emoţie eminamente pozitivă. Asta înseamnă că ne dăm seama că în regret rezidă o valoare mai de preţ decât în mândrie. Aceasta este oportunitatea de a învăţa, de a avansa, de a ne îmbunătăţi cumva calitatea vieţii.

Deci ia o foaie de hârtie și trece regretele cu care te confrunţi acum. Mergi pe modelul divide et impera. Despică firul în 4 și încearcă să îţi dai seama la sfârșit dacă nu cumva te confrunţi cu o criză falsă, care s-ar putea ameliora dacă ai schimba doar unele lucruri din viaţa ta. Înainte să spui din oficiu că nu se poate, încearcă. Dacă nu încerci, o să mai ai de adăugat un regret pe listă. Dacă ajungi la concluzia că ești cu adevărat într-o criză, continuă lista cu regretele. Nu te opri la ultimul an sau ultimii doi. Deciziile greșite au darul de a se urma una pe alta, așa că mergi cât de mult poţi înapoi în timp. Încearcă să identifici de unde a pornit totul. De multe ori, acolo vei găsi și care e lucrul pe care voiai de fapt să îl faci în viaţă.

Ok, ai găsit ce vrei să faci. Dar acum vin întrebările. Sunt destul de bun? Ar trebui să fac încă o facultate? Cine ar vrea să mă audă cântând? Cine ar vrea să cumpere asta de la mine? Dacă e o idee proastă?

Există o parte bună și una proastă la întrebările astea. Partea bună e că te ajută să îţi faci un plan de bătaie, partea proastă e că o să te blocheze, înainte să apuci să zici „Fac!” Câţi ani ai pierdut deja făcând ce nu îţi place? Câţi ani ai pierdut doar cochetând cu ideea de a face altceva? Timpul nu așteaptă pe nimeni și nimic, nici să îţi vină ideea genială, nici să faci un produs perfect. Cu cât vei aștepta mai mult, cu atât timpul îţi va dilua și ideea, și pornirea. Lucrurile cu siguranţă se vor complica, tehnologia se schimbă, economia se schimbă, pieţele se schimbă și te vei trezi cu un produs bun pentru ce se căuta acum trei ani, în timp ce altcineva cu aceeași idee (pentru că, îmi pare rău să îţi spun, ideile unice sunt rare) a împlinit deja cerinţa de pe piaţă. Știi ce regretă oamenii trecuţi de o anumită vârstă? Că au pierdut timpul făcându-și prea multe griji degeaba.

Da, dar lucrurile nu sunt așa de simple, îţi zici în sinea ta. Știu! Cine a spus că ar fi simple? Între a nu gândi deloc și a muri de plictiseala gândurilor, există un drum de mijloc, pe care trebuie să îl urmezi. Și pentru drumul ăla îţi trebuie o hartă. Poate sună a clișeu, dar o hartă te va duce la destinaţie, pe când lenea, sau „inspiraţia” – cum i se mai spune – , o să te ducă în altă parte. Nu poţi să îţi schimbi viaţa și poate viaţa familiei tale fără un plan.

Dacă tu vrei să demisionezi, trebuie să vezi înainte dacă partenerul tău e dispus și poate să suplimenteze veniturile până când tu vei avea succes în ce îţi propui. Asta nu înseamnă oricât. În special când deciziile tale îi afectează pe ceilalţi, trebuie să pui niște limite planurilor tale, ţinând cont și de ei. Depinzând de ce vrei să faci și de situaţia în care ești, poţi să îţi acorzi o șansă de 6 luni sau de 1 an, după care să îţi reevaluezi dorinţele și planurile. Dar fă o hartă.

Când totul e gata, bineînţeles că vei sta să te întrebi, destul de mult timp, dacă într-adevăr asta vrei sau nu să faci asta. Ceea ce nu e rău. Ia o pauză și revino mai târziu asupra planului, mai uită-te o dată pe el și uită-te la destinaţie. Ești dispus să parcurgi drumul?

„Just do it”, spune Nike. Știi care sunt domeniile în care se adună cele mai mari regrete? În ordine descrescătoare: educaţia, cariera, relaţiile, toate domenii în care regretele se adună din cauza oportunităţilor ratate. Oamenii fac ceea ce îi ajută să treacă din ziua de azi în cea de mâine, dar știi ce se întâmplă când nu riști nimic, când nu faci absolut nimic? Nu ai nicio experienţă din care să înveţi. Ce ai de pierdut? Dacă nu îţi pierzi viaţa, libertatea, familia, gândește-te serios să faci ceea ce îţi dorești. Fii puţin mai îndrăzneţ și o să-ţi mulţumești singur mai târziu.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.