Fundaţia Gates, în luptă împotriva mortalităţii infantile

237

Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” se angajează activ în combaterea mortalităţii infantile, prin crearea unor echipe care să supravegheze şi să acţioneze în direcţia determinării cauzelor decesului la copii și în a stopării anumitor epidemii.

Încă de la începutul anului, Bill şi Melinda Gates anunţau obiectivele lor pentru anul 2015 şi următorii. Printre acestea se regăsește și contribuţia lor la reducerea ratei mortalităţii la copiii sub 5 ani, la jumătate până în anul 2030. Potrivit unui raport al unei agenţii aparţinând Naţiunilor Unite, Inter-agency Group for Child Mortality Estimation (IGME), rata mortalităţii la copii sub 5 ani la nivel mondial a scăzut cu 49% între anii 1990 şi 2013, însă Fundaţia Gates crede că poate fi încă o dată redusă la jumătate în următorii 15 ani şi a hotărât să acţioneze în acest sens, notează bussinsider.com.

Planul fundaţiei soţilor Gates constă în crearea unei reţele de supraveghere a situaţiei în ce privește îmbolnăvirile în ţările sărace, care să cerceteze în mod amănunţit cauzele mortalităţii infantile şi, în măsura posibilităţilor, să contribuie la stoparea epidemiilor. Pentru început, vor dona 75 de milioane de dolari pentru a crea mici echipe în 6 ţări, iar cu timpul se vor extinde în alte 25 de ţări din Africa şi Asia, potrivit nytimes.com.

„Această reţea va contribui la o lume mai sănătoasă, mai sigură”, declară dr. Thomas R. Frieden, directorul CDC. Printre atribuţiile acestor echipe va fi aceea de a vizita familiile copiilor decedaţi pentru a afla mai multe despre simptomele pe care le-au avut şi, dacă li se permite, să obţină fotografii şi să realizeze biopsii pentru a putea stabili în mod corect cauza morţii. Ideală ar fi practicarea autopsiilor, însă, de cele mai multe ori, acest lucru este imposibil, fie din cauza costurilor şi pregătirii necesare, fie din cauza tradiţiei culturale sau religioase. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine de asemenea alternativa „autopsiei verbale”, prin care rudele şi vracii locali vor putea oferi informaţii utile medicilor şi reţelei Child Health and Mortality Prevention Surveillance (Champs), înfiinţate de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates”.

Cu toate că rata mortalităţii a scăzut în ultimii ani, există anumite aspecte îngrijorătoare, şi anume diferenţele, disparităţile crescânde între copiii aceleiaşi ţări. Probabilitatea ca un copil sărac dintr-o zonă urbană să moară este de 3 până la de 5 ori mai mare decât în cazul unui copil bogat, în ţări precum Bangladesh, Cambodgia, Ghana, India, Kenya, Madagascar, Nigeria, Perú, Ruanda, Vietnam şi Zimbabwe, notează heraldo.es. Aceasta este concluzia unui raport recent al organizaţiei Salvaţi copiii!

Organizaţia solicită guvernelor mondiale să adopte măsuri urgente pentru a reduce mortalitatea infantilă, având convingerea că unele decese ar putea fi evitate prin garantarea accesului la sistemul de sănătate şi prin combaterea sărăciei.