Pericolele nevăzute ale sărăciei

400

Dincolo de pericolele pe care le presupune traiul într-un mediu sărac, uneori insalubru și chiar fără acces la serviciile medicale, un statut socioeconomic precar poate expune individul unor riscuri majore de ordin fizic și psihic.

Riscul persoanelor sărace de a deveni „fragile" după experimentarea unui infarct este de două ori mai mare decât în cazul indivizilor cu o situaţie financiară bună, au observat experţii de la Universitatea din Tel Aviv. Drept urmare, această categorie de pacienţi este mult mai expusă riscului de a se îmbolnăvi și chiar de a muri în urma unui astfel de episod. Riscul a fost cu 60 de procente mai mare în cazul persoanelor care trăiau într-un cartier sărac, în raport cu cei care locuiau într-o zonă bogată, susţine una dintre autoarele studiului, Vicki Myers.

Totodată, o copilărie trăită în sărăcie crește riscul individului de a se îmbolnăvi mai des la maturitate, au observat oamenii de știinţă de la Universitatea Carnegie Mellon. Acest fenomen este legat de lungimea telomerilor, care joacă un rol important în ceea ce privește speranţa de viaţă. Studiile au arătat că telomerii scurţi sunt asociaţi dezvoltării afecţiunilor cronice. În urma demersului știinţific, experţii au observat că lungimea telomerilor persoanelor care au avut o copilărie săracă a fost mai scurtă decât cea a indivizilor care au avut un statut socioeconomic ridicat în acea perioadă.

La aceste dovezi se adaugă și concluziile privind impactul sărăciei din copilărie la maturitate, enunţate de cercetătorii de la Universităţile Chicago, California, Irvin şi British Columbia. Ei au descoperit că un statut socioeconomic precar în primii doi ani de viaţă ai individului a dublat riscurile acestuia de a dezvolta la maturitate hipertensiune arterială și artrită.

Nu în ultimul rând, statutul socioeconomic scăzut din copilărie este dăunător creierului și poate altera funcţiile responsabile de reglementarea emoţiilor, susţin cercetătorii de la Universităţile llionis, Cornell, Michigan și Denver. Acest fenomen apare pe fondul stresului cu care se confruntă individul de-a lungul unei copilării trăite în sărăcie. Efectele produc disfuncţii la nivelul amigdalei și cortexului prefrontal, iar consecinţele pot conduce la dezvoltarea stărilor de depresie, la agresiune impulsivă, la tulburări de dispoziţie și chiar la consumarea abuzivă de substanţe. Cu toate acestea, experţii de la Universitatea Washington din St. Louis au observat că dragostea și grija părinţilor pot contribui la diminuarea efectelor nefaste ale unei copilării sărace, precum stresul, dificultăţile de învăţare și depresia.

O mare parte din populaţia lumii este expusă acestor riscuri nevăzute ale sărăciei. De exemplu, circa 3 miliarde de oameni din întreaga lume supravieţuiesc zi de zi cu mai puţin de 8-9 lei, arată cifrele citate de Statistic Brain.