Descurajarea fumatului cu forţa – O metodă eficientă?

77

În vreme ce numărul fumătorilor din lume se ridică la aproape un miliard de oameni, guvernele se luptă pentru a impune măsuri stricte în scopul descurajării acestui obicei nociv. Pot aceste eforturi să îi convingă pe fumători să își stingă ţigările?

Recent, China a anunţat că vrea să se alăture ţărilor care au impus restricţii cu privire la fumatul în spaţiile publice, scrie agenţia de știri chineză Xinhua. Comisia pentru Sănătate Naţională și Planificare Familială a anunţat săptămâna aceasta planurile sale pentru reglementarea fumatului, prin înăsprirea legislaţiei existente de control a fumatului și prin formularea concisă a sancţiunilor. Următorul pas este exercitarea presiunii asupra membrilor parlamentului în scopul adoptării unor legi mai stricte privind fumatul în spaţiile publice interioare.

China este populată de un număr îngrijorător de fumători, care se ridică la 300 de milioane de oameni, potrivit datelor Organizaţei Mondiale a Sănătăţii. În China, la fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza acestui obicei, iar numărul fumătorilor uciși de propriul viciu se ridică la circa un milion de oameni anual. Alte 100.000 de persoane mor din cauza fumatului la mâna a doua.

Potrivit experţilor de la Universitatea din California, San Diego, măsura de interdicţie a fumatului în spaţiile publice și mai departe în propria casă crește șansele fumătorului de a renunţa la viciu. „Interzicerea fumatului atât acasă, cât și în oraș pare a fi o metodă și mai eficientă", a declarat unul dintre cercetătorii studiului, dr. Wael K. Al-Delaimy. În urma demersului, specialiștii au observat că interzicerea totală a fumatului în casă a contribuit semnificativ la reducerea consumului de ţigări și chiar la renunţarea la tutun.

În schimb, interdicţia parţială a fumatului, prin care fumătorilor li se permitea să își exercite viciul în anumite perimetre ale casei sau ale orașului, nu a influenţat decizia de a renunţa la ţigări. La experiment au participat locuitori din California, stat american care a interzis fumatul în spaţiul public în urmă cu un deceniu. Această reglementare a contribuit pozitiv la modificarea comportamentului fumătorilor din regiune.

Metode de interdicţie au fost aplicate în multe alte ţări din întreaga lume, iar rezultatele nu au întârziat să apară. De exemplu, în SUA anului 2010, fumatul în public a fost interzis pe teritoriul a 27 de state, scrie BBC. Legislaţiile antifumat i-au înfuriat însă pe fumătorii care susţineau că astfel de măsuri le încalcă drepturile. Rezultatele unei cercetări recente scot în evidenţă însă efectele benefice ale eforturilor de descurajare a fumatului. Experţii de la Yale au descoperit că în 50 de ani au fost salvate aproximativ 8 milioane de vieţi, graţie iniţiativelor antifumat, precum creșterea taxelor, introducerea avertismentelor, dar și prin intermediul campaniilor de conștientizare și educare cu privire la riscurile pe care le presupune viciul.

De asemenea, în Irlanda, măsurile de interzicere a fumatului în anumite spaţii interioare publice i-au ajutat pe locuitori să renunţe la viciu. Circa 80% dintre fumători susţin că aceste reglementări i-au ajutat să se lase de ţigări, scrie USA Today. 

Printre ţările care au adoptat reguli stricte cu privire la fumatul în spaţiile publice se numără și Canada, Australia, Spania, Polonia, Franţa, Italia, India și Rusia.