Poliţia indiană foloseşte „serul adevărului” la interogatorii

142

Folosirea pentotalului de sodiu, serul adevărului, continuă să fie o practică răspândită printre poliţiştii indieni, deşi autorităţile au declarat procedura nu doar lipsită de fundament ştiinţific, ci şi „crudă, inumană şi degradantă".

Utilizarea tehnicii ar revenit în atenţia publicului, după ce anchetatori în cadrul Biroului Central de Investigaţie din India a cerut unui judecător permisiunea de a administra serul unui politician cu o funcţie înaltă, acuzat de corupţie. Medicamentul aparţine clasei barbituricelor, care acţionează asupra sistemului nervos central, dizolvând anxietatea, inducând ameţeală şi chiar inconştienţă.

Deocamdată nu există cifre oficial privind numărul suspecţilor care au fost supuşi unei astfel de narcoanalize, însă The Guardian citează un oficial din cadrul Directoratului pentru Ştiinţe Forensice, care spune că el, personal, a interogat în acest mod aproape 100 de suspecţi.

Mulţi experţi consideră că narcoanaliza poate fi calificată drept tortură, potrivit Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Torturii. Deşi India a semnat Convenţia în 1997, parlamentul indian nu a ratificat-o până în prezent.