Peste un miliard de oameni vor avea acces gratuit la medicamente

26

Guvernul indian este pe cale să voteze o propunere legislativă care ar modifica asigurările de sănătate actuale, punând la dispoziţia a milioane de persoane medicamente gratuite în spitalele şi clinicile de stat.

Măsura a fost primită cu entuziasm de indieni, care, în prezent, îşi cumpără toate medicamentele de care au nevoie, la preţul lor integral. Măsura este un pas înainte spre realizarea unui sistem de sănătate care să servească nevoilor cât mai multor indieni, o strategie ce va atrage 2,5% din PIB în comparaţie cu 1,4% cum este în prezent.

Mai mult, de noul sistem de sănătate vor beneficia cei peste 1 miliard de locuitori ai Indiei, a doua ţară din lume ca număr de locuitori după China.

Vestea nu este la fel de bună pentru producătorii de medicamente occidentali, care se confruntă cu profituri din ce în ce mai mici în ţările vest-europene şi în SUA. Dacă măsura va fi votată, guvernul va achiziţiona doar medicamente generice ieftine, făcând ca medicamentele mai scumpe să nu pătrundă pe piaţa de stat.

Două dintre statele indiene în care există deja medicamente gratuite pentru pacienţi (Tamil Nadu and Rajasthan) au înregistrat un număr crescut de pacienţi, în special femei care aleg acum să nască în spital, în condiţii mai bune.