Procesul Pussy Riot, o vânătoare modernă de vrăjitoare?

60

În Rusia există două lucruri considerate cele mai grave ofense: să ataci statul sau pe şeful statului şi să ataci Biserica Ortodoxă Rusă. Grupul feminist rus Pussy Riot a reuşit să le facă pe amândouă dintr-o lovitură, motiv pentru care acum sunt aduse în faţa justiţiei, într-un proces care seamănă din ce în ce mai mult cu o vânătoare modernă de vrăjitoare.

Cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Rusia, Biserica Rusă a fost implicată într-o serie de scandaluri şi supusă numeroaselor critici pentru implicarea în viaţa politică şi subordonarea faţă de preşedintele rus Vladimir Putin. Patriarhul Kiril a fost criticat pentru susţinerea publică pe care a avut-o faţă de Putin în campania electorală prezidenţială şi a fost acuzat că ar deţine un apartament luxos în Moscova şi un ceas de 22.000 de euro, primit cadou de la fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Cele mai recente critici au fost legate de arestarea membrelor grupului punk Pussy Riot, care sunt acuzate pentru că în februarie, în timpul mişcărilor de protest pentru democraţie, au intrat purtând măşti în altarul „celei mai sfinte" catedrale, unde, într-o „rugăciune punk", au cerut Fecioarei Maria să-l „arunce pe Putin afară" din Biserică. Patriarhul a condamnat manifestaţia „blasfemăatoare" a trupei şi numeroşi clerici ortodocşi s-au pronunţat în favoarea condamnării acestora pentru „un atac împotriva creştinilor şi a creştinismului."

În faţa legii, cele trei fete sunt acuzate de huliganism, instigare la ură împotriva creştinilor şi tulburarea liniştii publice, pentru care riscă şapte ani de închisoare.

Fetele însă neagă că aceasta ar fi fost intenţia lor. Una dintre componentele grupului a semnat o declaraţie tranşantă, rostită la începutul procesului: „Credeam că Biserica îi iubeşte pe toţi copiii ei, dar se pare că nu îi iubeşte decât pe acei copii care îl iubesc pe Putin".

Presa internaţională descrie procesul ca unul desprins din cărţile lui Kafka, unde absurdul nu are nicio limită. Trei fete de 20 de ani, fără cazier, au fost considerate prea periculoase pentru cauţiune şi au fost închise 6 luni în închisoare, în aşteptarea procesului şi a unei sentinţe exagerate. Ziare din toată lumea au făcut comparaţii cu procesele din Evul Mediu şi vânătorile de vrăjitoare, care odată prinse, erau rapid executate.

Acuzaţia şi-a construit un caz de 2.800 de pagini, care se concentrează exclusiv pe aspectele religioase, ignorând complet motivaţiile politice ale acuzatelor. Miercuri, fetele au pledat „nevinonat" şi au încercat să protesteze împotriva interpretării religioase a „crimei înfăptuite". „Motivaţiile noastre nu au avut nimic de-a face cu ura împotriva creştinilor. Nu puteţi să ne acuzaţi de aşa ceva, motivaţiile noastre au fost politice," a declarat Nadezhda Tolokonnikova, în faţa curţii.

Judecătoarea Marina Syrova a admis declaraţia, iar a doua zi au fost ascultate mărturiile „victimelor" din acest caz, care păreau atât de absurde pentru jurnaliştii prezenţi, încât judecătoarea a fost nevoită să interzică râsul în sala de judecată, relatează Time. Pentru aproape 12 ore victimele au vorbit despre suferinţa spirituală pe care au îndurat-o după ce au văzut manifestaţia Pussy Riot din catedrală. Time menţionează că nimic nu a fost vandalizat sau stricat şi cântecul-rugăciune nu a durat mai mult de 1 minut, înainte ca fetele să fie date afară de gărzile de corp.

„Asta este o inchiziţie," declară unul dintre avocaţi, Nikolay Polozov. „Suntem martori la un efort concertat de a instala frica, ca toţi să ştie că dizidenţii nu vor mai fi toleraţi," completează Masha Lipman, analist politic la Moscova.

Tatăl uneia dintre fete, Vladimir Zhiyanov, stătea trist cu o servietă într-o mână şi o cruce la gât, descriu jurnaliştii Time care au stat de vorbă cu el. „Nu ştiu ce să înţeleg din asta," le-a spus jurnaliştilor. „Sunt confuz. Presupun că Putin încearcă să ne arate cum va fi cât timp va fi la putere. El va face regulile aşa cum va vrea. Şi dacă ăsta e cazul, să ne ajute Dumnezeu," a încheiat cu un zâmbet trist, uitându-se la cordonul de poliţie format în jurul curţii de judecată.