Proteste pentru drepturile homosexualilor înaintea Jocurilor Olimpice

16

Activişti pentru drepturile homosexualilor din mai multe ţări, inclusiv din Rusia, au protestat împotriva guvernului rus, cu doar două zile înaintea începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

Activişitii au organizat proteste în 19 oraşe din întreaga lume, printre care Melbourne, Londra, Paris şi Sankt Petersburg. Ei doresc să îi determine pe sponsorii Jocurilor Olimpice, precum McDonald's, Coca-Cola, Samsung şi Visa, să ia cuvântul şi să critice legile date de guvernul rus în ceea ce priveşte homosexualitatea, notează BBC.

Anul trecut, Rusia a interzis promovarea oricărei forme de sexualitate, în afară de cea tradiţională, lucru considerat de către susţinătorii relaţiilor homosexuale drept o violare a drepturilor lor. Mai mult decât atât, furnizarea de informaţii minorilor în ceea ce priveşte homosexualitatea se consideră a fi delict, pedepsit cu amendă.

Susţinătorii drepturilor homosexualilor subliniază faptul că legile adoptate de către guvern sunt contrare spiritului Jocurilor Olimpice. Marie Campbell, directoarea unei campanii pentru egalitate, declara că legile împotriva homosexualilor nu fac altceva decât să împiedice milioane de persoane să se bucure de jocuri şi să trăiască valorile lor.

Luna trecută, Vladimir Putin declara că homosexualii sunt bine-veniţi la Soci, atâta timp cât lasă copiii în pace. El a mai subliniat faptul că nu există nicio interdicţie în ceea ce priveşte relaţiile sexuale homosexuale, însă este interzisă propaganda homosexualităţii şi a pedofiliei.

Aceste proteste nu sunt însă cele mai mari probleme cu care se confruntă organizatorii Jocurilor Olimpice. O parte din construcţii nu sunt încă finalizate, instalaţiile nu sunt pregătite, dar organizatorii speră ca într-o zi să fie totul gata. Costurile pe care le-au presupus aceste jocuri au depăşit 50 de miliarde de dolari, efort care se aşteaptă să fie compensat de sumele care vor fi generate datorită turismului şi vizitatorilor din toată lumea, care vor fi prezenţi zilele acestea la Soci.

Sursă foto: Flikr.com