7% dintre europeni apelează la antidepresive

18

Între nordul Europei şi ţările din sudul, centrul şi estul continentului există un "decalaj de fericire". Cel mai recent Eurobarometru prvind sănătatea mintală a europenilor susţine nu doar poziţionarea mai avantajoasă a locuitorilor din nord, la capitolul tonus psihic, dar şi faptul că şapte la sută dintre locuitorii Uniunii Europene sunt consumatori de antidepresive.

   

    Cei mai fericiţi europeni sunt suedezii. Aproximativ 90% dintre locuitorii Suediei spun că "niciodată", sau doar "rar" se simt atât de deprimaţi încât să nu-i poată înveseli nimic. Potrivit Eurobarometrului citat de Agerpres, procentul românilor care au putut afirma acelaşi lucru a fost de 56%. Un procentaj egal a fost înregistrat în Grecia.

    Cetăţenii europeni cei mai dependenţi de antidepresive sunt portughezii, 15% declarând că au apelat la medicaţie de acest fel în ultimul an. Germanii, grecii şi bulgarii se află la polul opus, cu doar 4 procente dintre bulgari declarând că au luat medicamente andidepresive în ultimele 12 luni. La germani şi greci numărul celor care au luat antidepresive anul trecut nu depăşeşte 3%.

    Depresia şi anxietatea sunt cel mai des invocate motive pentru care europenii consumă antidepresive. Femeile, şomerii, persoanele cu venituri scăzute, persoanele singure şi persoanelecare s-au adrest unui psiholog se numără printre cei mai mari utilizatori de antidepresive, a relevat acelaşi Eurobarometru.