Depresia ar putea fi eliminată cu ajutorul unui dispozitiv minuscul

625

    Depresia ar putea fi eliminată cu ajutorul unui dispozitiv minuscul. Circa 12 milioane de oameni din întreaga lume au folosit aparatul în ultimii 20 de ani, iar armata americană îl folosește de aproximativ 5 ani. Se numește Alpha-Stim SCS și este folosit ca principal instrument de tratament în două clinici din Marea Britanie.

    Este un dipozitiv de mici dimensiuni, cu două fire care se atașează printr-o clamă de ureche. Folosește „stimularea craniană prin electro-terapie” și este capabil să inducă relaxarea sistemului nervos central. Jurnaliștii de la The Telegraph scriu că aparatul și-a dovedit eficienţa în tratarea depresiei, a insomniei, a tulburărilor generate de stres și a anxietăţii.    Dispozitivul pare să fie cu atât mai util cu cât depresia este o adevărată plagă a secolului. „Viaţa a devenit tot mai stresantă și există mai multă alienare decât era înainte. Oamenii care înfruntă necazuri le înfruntă cel mai adesea singuri,” scrie Tim Cantopher, psihiatru, autor al cărţii Depresia: blestemul celor puternici.

    Studii specializate vin să întărească această afirmaţiei prin intermediul statisticilor. Potrivit cercetărilor efectuate de Graham Thornicroft, profesor de psihiatrie la Institutul de Psihiatrie al Marii Britanii, între 20 și 25% dintre adulţi vor suferi un episod de boală mentală, pe parcursul unui an. Mark Rice-Oxley scrie în ediţia electronică a ziarului The Guardian că, raportat la întreaga durată a vieţii, riscul crește la aproape 40%. În Marea Britanie, numărul reţetelor pentru antidepresive s-a dublat în ultimii zece ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, până în 2030, depresia va fi a doua cauză de deces după HIV/SIDA, la nivel mondial.     Cele mai afectate categorii sociale sunt femeile și săracii, spune Thornicroft. „În general, rata depresiei la femei este de două ori mai ridicată decât la bărbaţi.”    Pentru cei mai sceptici cu privire la eficacitatea tratamentului cu ajutorul curentului electric există și tratamente convenţionale, precum medicamentele.    Medicamentele au însă o rată de succes în jur de 50%, susţine dr. Steve Ilardi, profesor la Univeristatea din Kansas. „Mai mult, jumătate dintre oamenii a căror stare se îmbunătăţește datorită medicamentelor experimentează o recădere, ceea ce scade rata de recuperare la doar 25%.” Ilardi nu uită să menţioneze că „parcă pentru a agrava lucrurile, efectele secundare ale unor medicamente includ aplatizarea emoţională, disfuncţiile sexuale și îngrășarea.”    Ilardi sugerează ca alternativă la medicamentele antidepresive șase etape de ieșire din depresie, care nu presupun utilizarea antidepresivelor:1. Poţi lua 1.500 mg de omega-3 zilnic (se găsește în capsulele de ulei de pește), o pastilă multivitamine și o vitamina C de 500 mg2. Nu te concentra asupra gândurilor negative; în loc să despici firul în patru, implică-te într-o activitate; chiar și conversaţiile contează3. Fă cel puţin 90 de minute de exerciţii fizice pe zi4. Expune-te cel puţin 15-30 de minute la soare în fiecare dimineaţă5. Fii sociabil6. Dormi opt ore în fiecare noapte.