Depresia postnatală poate fi detectată cu un test de sânge

219

Un simplu teste de sânge va putea indica femeilor dacă prezintă risc de depresie postnatală, în prezent 1 din 7 femei având acest sindrom.

Potrivit studiului care a verificat această ipoteză, unele femei sunt reacţionează genetic la factorii de mediu care declanșează depresia, prin suprasolicitarea axei HPA (formată din hipotalamus, glanda pituitară și suprarenală) care este responsabilă cu activitatea hormonilor ce reglează stările de stres.

Descoperirea ar putea ajuta ca femeile susceptibile la depresie postnatală să beneficieze de un tratament mai rapid și mai eficient. În prezent, majoritatea cazurilor de depresie postnatală sunt diagnosticate abia la aproximativ după 2 săptămâni de la naștere.

„Credem că am făcut un pas înainte important în caracterizarea riscurilor potenţiali şi prin urmare, am deschis calea pentru un tratament în timp util, adecvat din punct de vedere medical pentru femeile care sunt susceptibile să dezvolte DPN", afirmă profesorul Grammatopoulos, adăugând că studiul realizat este primul care indică o legătură între funcţia axei HPA și depresia post-natală, potrivit Daily Mail.

Efectele DPN se pot răsfrânge și asupra copiilor datorită faptului că mama bebelușului alocă mai puţin timp afectivităţii și comunicării, iar acest lucru poate duce, în timp, la dificultăţi de învăţare şi probleme emoţionale pentru copil.