Oceanul Pacific e de 100 de ori mai murdar decât acum 40 de ani

252

În ultimii 40 de ani, cantitatea de deşeuri plastice din Oceanul Pacific a crescut de 100 de ori, au descoperit cercetătorii de la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite, conform Daily Mail.

Concluziile alarmante vin după o lună de când oceanograful Giora Proskurowski, de la Universitatea din Washington, a raportat că există mult mai mult material plastic, în oceanele lumii decât se credea anterior.

Proskurowski a spus că în timpul unei croaziere de cercetare în Oceanul Pacific, a observat că suprafaţa apei este presărată cu bucăţi mici de plastic, care dispar din vedere atunci când vântul suflă brusc. Prin prelevarea de probe de apă de la 16 metri adâncime, a descoperit că vântul împinge particulele uşoare de plastic sub suprafaţa apei.

Specialiştii spun că majoritatea bucăţilor de plastic sunt mai mici decât o unghie, iar acestea le-au permis unor insecte să-şi depună ouăle pe ele şi să se înmulţească. „Intervenţia umană schimbă ecosistemul din oceane, iar acest lucru nu ar trebui să se întâmple", a declarat Miriam Goldstein de la Scripps.

Până acum,oamenii de ştiinţă se temeau că animalele marine ingerează deşeurile, 9% dintre peştii capturaţi în Oceanul Pacific având deşeuri plastice în stomac, dar după noile descoperiri, cercetătorii se tem, că prezenţa deşeurilor în oceane ar putea avea „efecte mai profunde", asupra ecosistemului.

Conform specialiştilor, speciile care trăiesc pe suprafeţe dure sunt diferite faţă de cele care trăiesc în apă, iar extinderea deşeurilor din oceane a creat o suprafaţă dură deasupra acestora. „Este o schimbare profundă", avertizează ei.

Singura soluţie, după Goldstein, este prevenirea poluării apei cu deşeuri, din moment ce curăţarea oceanelor este practic imposibilă.