Depresia, printre cele mai importante cauze de invaliditate

306

Depresia ocupă locul al doilea în lume în topul afecţiunilor care provoacă handicapuri, arată un studiu efectuat de experţii australieni, canadieni și americani, scrie BBC.

Cercetătorii au analizat în 2010 peste 200 de tipuri de leziuni și afecţiuni care pot conduce la incapacitatea pacienţilor. În urma analizei, durerile de spate au ocupat primul loc în clasamentul cauzelor de invaliditate la nivel global, iar următoarea poziţie a fost ocupată de depresie.

Coordonatorul studiului, dr. Alize Ferrari de la Școala pentru Sănătatea Populaţiei din cadrul Universităţii din Queensland, avertizează că „depresia este o problemă importantă și, cu siguranţă, trebuie să îi acordăm mai multă atenţie decât am făcut-o până în prezent", citează BBC.

Studiul arată însă că impactul negativ al depresiei variază în funcţie de regiuni. Experţii au observat că în Afganistan au fost atinse cele mai înalte cote în ceea ce privește depresia. La polul opus se află Japonia, cu cele mai mici grade de depresie în rândul locuitorilor. Dr. Ferrari punctează că ţările cu venituri mici și medii sunt cele mai afectate de problema depresiei.

Totodată, oamenii de știinţă au observat că depresia este mai des întâlnită în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor. De asemenea, afecţiunea este frecvent întâlnită în perioada în care indivizii activează în câmpul muncii, notează Medical News Today.

Dr. Daniel Chisholm, specialist în economie în domeniul sănătaţii la Departamentul pentru boli mintale și abuz de substanţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), avertizează că numai un grup restrâns din pacienţi ajunge să fie diagnosticat și să primească tratament pentru această afecţiune care poate naște invaliditate. Pentru a crește gradul de conștientizare asupra problemei în rândul factorilor cu putere de decizie, OMS a implementat un plan internaţional, concentrat asupra problemelor mintale.

Dr. psihiatru Ion Coșciug a declarat că „depresia poate provoca complicaţii destul de grave și duce chiar la invaliditate. Astfel, 25% dintre acienţi riscă să nu își mai revină la normal pe deplin", citează e-Sănătate. Atunci când persistă, ori se manifestă printr-o stare severă, afecţiunea poate cauza tulburări de somn, alimentaţie, ale activităţii fizice sau ale capacităţii de concentrare și efectuare a diverselor sarcini, scrie Sănătate.org.