Nou: Depresia, cauzată de o comunicare slabă între neuroni

437

Până acum, se cunoşteau puţine despre depresie, ceea ce o făcea o afecţiune dificil de tratat pe termen lung. Însă un studiu recent aduce un element nou şi interesant în ceea ce priveşte cauzele depresiei: comunicarea dintre neuroni.

Până acum se ştia că nivelul scăzut de serotonină (neurotransmiţător care intervine în procesele mintale şi afective) de la nivel cerebral determină stările depresive. În consecinţă, tratamentele încercau să aducă nivelul aceastei substanţe chimice la normal. Însă aceasta era doar o soluţie temporară, ceea ce i-a determinat pe cercetători să afle şi alte motive care stau la baza depresiei.

Studiul, publicat în revista Nature Neuroscience, arată că serotonina este doar o componentă a problemei. O a doua, la fel de importantă, este comunicarea defectuoasă între neuroni, care este cauzată de nivelul scăzut al neutrotransmiţătorului.

Echipa de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Maryland a efectuat teste pe şoareci şi a descoperit că această comunicare defectuoasă determină şi procesele cognitive, precum memoria şi învăţarea. Aceasta explică acum clar de ce persoanele deprimate au dificultăţi în ceea ce priveşte capacitatea de concentrare şi luare a deciziilor.

Cercetarea este încă la început, dar studiul reuşeşte să clarifice multe necunoscute cu privire la depresie, informează Science Daily.