Studiu: Murim de tristeţe mai des decât de foame

103

În rândul cauzelor de deces din întreaga lume, depresia ocupă locul al 18-lea din totalul de 235 analizate, devansând inaniţia. Rezultatele au fost relevate de un studiu denumit „Povara globală a bolilor la nivel mondial", căruia jurnalul britanic The Lancet i-a dedicat un număr întreg.

În rândul cauzele de deces din întreaga lume, depresia ocupă locul al 18-lea din totalul de 235 analizate, devansând inaniţia. Rezultatele au fost relevate de un studiu denumit „Povara globală a bolilor la nivel mondial", căruia jurnalul britanic The Lancet i-a dedicat un număr întreg.

Studiul arată, pentru prima dată, că în lume există mai multe decese cauzate de suicid decât de lipsa de alimente. Între alte cauze majore de deces se mai numără SIDA, alcoolismul, cancerul, în special cel de vezică, dar şi muşcăturile de insecte.

Acelaşi studiu arată că principalele cauze ale depresiei sunt stresul şi traumele din copilărie. Astfel, din totalitatea respondenţilor depresivi, aproape jumătate (47,7%) suferiseră cel puţin o traumă în copilărie. Dintre aceştia, 80% au raportat două sau mai multe feluri de traumă, iar fiecare al şaptelea a descris traume complexe, însumând trei sau mai multe feluri de abuz.

În România, platforma online www.depresiv.ro a fost gândită special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Potrivit medicului psihiatru Gabriel Diaconu, pe acest site sunt disponibile informaţii de la specialişti din domeniul psihiatriei, arată Mediafax.