Patru secrete ale fericirii

873

În mod sigur, nu există persoană care să nu-şi dorească fericirea. Dar, de cele mai multe ori, o înţelegem sau o percepem atât de greşit, încât niciodată nu ajungeam la ceea ce credem noi că este în realitate.

Un studiu realizat de către psihologul Ed Diener, de la Universitatea din Illinois, a demonstrat că cei mai bogaţi americani (cei care câştigă mai bine de 10 milioane de dolari pe an) sunt doar puţin mai fericiţi decât angajaţii lor (care câștigă mult mai puţin), informează psychologytoday.com. Care este elementul care face diferenţa între cele două categorii?

Psihologii Sonja Lyubomirsky și Ken Skeldon, de la Universitatea din Missouri, împreună cu David Schkade, de la UC San Diego, au elaborat o teorie în ceea ce priveşte cei mai importanţi factori care determină fericirea. Bazându-se pe studii efectuate pe gemeni, ei sugerează că fiecare persoană se naşte cu o anumită „înclinaţie spre fericire”, cu un potenţial pentru fericire. Pentru ei, genetica, sau înclinaţia spre fericire cu care ne naştem, ne influenţeză nivelul de fericire cu circa 50%. Apoi 10% reprezintă influenţa diferitelor circumstanţe (bani, sănătate, stare civilă etc.) în care ne găsim, iar 40% – capacitatea noastră de a fi fericiţi, dobândită prin efort, dorinţă şi curaj.

Pentru a „lucra” la acel 40% de care depinde fericirea noastră, trebuie să cunoaştem câteva caracteristici ale oamenilor fericiţi. Acestea ar fi, potrivit psychologytoday.com:

1. Stima de sine. În urmă cu câţiva ani, psihologii au studiat în detaliu importanţa stimei de sine şi au concluzionat că aceasta constituie cel mai important factor al bunăstării şi satisfacţiei în viaţă. Oamenii care au o stimă de sine sănătoasă, adică pozitivă şi realistă, mai exact, oamenii care se plac şi se acceptă pe ei înşişi, se simt mai bine şi sunt mai fericiţi pe termen lung.

2. Optimismul şi gândirea pozitivă. Cei care, în general, preferă să vadă partea plină a paharului în loc de cea goală, sunt mai fericiţi. Optimiştii sunt, de asemenea, mai sănătoşi şi se recuperează mai repede şi mai uşor după o intervenţie chirurgicală sau după o boală gravă, în timp ce pesimiştii sunt mai predispuşi bolilor.

Oamenii optimişti au parte de mai multe succese, deoarece atunci când se confruntă cu nereuşite, dezamăgiri, nu se lasă înfrânţi de acestea, nu pozează drept victime, ci le consideră motive în plus, un impuls de a merge mai departe. Bineînţeles, nu este nevoie numai de optimism, ci şi de o doză de pesimism, atât cât să ne motiveze să schimbăm ceea ce nu este bine, și care să ne ajute să nu fim prea ușor mulţumiţi de noi înşine.

Faptul de a gândi pozitiv are şi el un rol foarte important, deoarece ne fereşte de anxietate şi de depresie în momentele în care ne simţim inferiori, comparându-ne cu cei din jurul nostru. Montesquieu spunea că, „dacă n-ai vrea să fii decât fericit, ar fi uşor; dar vrei să fii mai fericit decât alţii, iar asta este aproape întotdeauna greu, pentru că noi suntem mereu încredinţaţi că ceilalţi sunt mai fericiţi decât sunt în realitate”.

3. Caracterul extrovertit. Se pare că persoanele extrovertite sunt mai satisfăcute de viaţa lor şi mai fericite. Potrivit statisticilor, acestea au mai multe şanse de a avea căsnicii reuşite, locuri de muncă mai bune şi de a lega prietenii strânse. De asemenea, datorită caracterului lor au parte de mai multă susţinere socială, afecţiune, lucruri care contribuie la fericire.

4. Controlul. Potrivit cercetătorului Angus Campbell, cei care deţin sau cred că deţin controlul propriilor vieţi sunt mai fericiţi şi au simţăminte pozitive. Mai mult decât atât, acest gen de persoane sunt mai sănătoase din punct de vedere fizic şi moral. Şi aici este vorba de controlul nu numai asupra deciziilor pe care le luăm, ci şi asupra timpului nostru. Cei care ştiu să controleze, să gestioneze corect timpul, cei pentru care totul este planificat, sunt mai eficienţi, mai punctuali şi mai fericiţi.

Nu trebuie să aşteptăm ca fericirea să vină de undeva, pentru că acest lucru nu este posibil. Poate că până acum am fost produsul, rezultatul trecutului nostru, cu tot ce presupune acesta, dar de acum înainte am putea fi arhitecţii viitorului nostru. Ceea ce facem astăzi va influenţa şi va modela ziua de mâine şi pe noi înşine. Nu este uşor, dar ne putem cultiva optimismul, la fel ca și stima de sine, prin exerciţiu. Schimbările nu se vor produce de la o zi la alta, dar merită așteptate.