Zahărul, mai de temut decât sarea

1046

Zahărul este mai periculos decât sarea pentru sănătatea inimii, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. Se pare că nivelul ridicat al zahărului în sânge afectează o zonă din creier care determină creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale.

De mult timp încoace, experţii în sănătate recomandă limitarea consumului de sare, însă pentru cercetătorii de la St. Luke’s Mid America Heart Institute şi Montefiore Medical Centre beneficiile acestui lucru în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare sunt discutabile. Aceştia, conduşi de James DiNicolantonio, susţin că zahărul, nu sarea ar putea fi adevăratul factor declanşator al hipertensiunii. În urma unor studii la scară largă, ei sugerează că zahărul are o legătură mai mare cu hipertensiunea decât sarea, notează BBC.

Mai mult decât atât, ei contrazic părerile celor care susţin că o scădere a consumului de sare va duce la scăderea obezităţii. „Noi susţinem opusul acestei idei. O reducere a consumului de sare poate avea ca efect creșterea aportului de zahăr din alimente procesate şi bogate în zaharuri, crescând astfel riscul de diabet, obezitate şi boli cardiovasculare”, declara DiNicolantonio.

Medicul Aseem Malhotra, cardiolog şi director ştiinţific al organizaţiei Action on Sugar, afirmă că există numeroase dovezi că zahărul este un factor de risc pentru multe boli. Profesorul Graham McGregor, expert în medicină cardiovasculară la Queen Mary, University of London, arată că dovezile care indică zahărul mai periculos decât sarea în legătură cu bolile cardiovasculare sunt „incredibil de slabe”, notează Mediafax.

Oricum ar fi, se recomandă reducerea atât a consumului de zahăr, cât şi a celui de sare. Dr. Robert Lustig, specialist în endocrinologie şi obezitate infantilă, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din California, una dintre cele mai prestigioase facultăţi de medicină din SUA, avertizează asupra faptului că zahărul provoacă obezitate, hipertensiune, diabet de tip II şi altele. Pentru el, zahărul este o „toxină cronică”. Toxinele cronice sunt acele substanţe care devin letale la concentraţii de câteva mii de părţi, notează descopera.ro.

Consumul excesiv de sare este asociat cu afecţiuni ale inimii, ale rinichilor, edem, cancer gastric, osteoporoză şi altele, potrivit csid.ro. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca zahărul să reprezinte mai puţin de 5% din consumul de energie zilnic (ţinând cont şi de zahărul ascuns), ceea ce este echivalentul a 25 de grame de zahăr pe zi, pentru un adult cu IMC normal. Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2014, OMS a recomandat reducerea consumului de sare la mai puţin de 5 grame pe zi la adulţi, sau mai puţin de o linguriţă, notează independent.md.