Șeful MI5: Atacuri în masă, planificate împotriva Vestului

940

Șeful agenţiei britanice de contrainformaţii și securitate internă a avertizat în urma atacului terorist de la Paris că militanţi islamiști din Siria au planificate atacuri de mare amploare împotriva Vestului și că serviciile secrete ar putea fi neputincioase în prevenirea lor.

La puţin timp după ce a apărut în presă că persoanele suspectate de atacul de la Charlie Hebdo erau pe lista de supraveghere a serviciilor secrete franceze, iar asta nu a împiedicat cu nimic planurile lor și nici până în momentul de faţă nu au fost prinși, ni se transmit vești și mai tulburătoare.

„Știm că un grup de teroriști Al Qaeda din Siria plănuiesc atacuri în masă împotriva Vestului. Deși și noi, și partenerii noștri facem tot posibilul, știm că nu putem spera să oprim totul”, a declarat Andrew Parker, șeful MI5, la o zi după atacurile din Paris, care au dus la moartea a 12 persoane.

Deși se credea că în momentul de faţă Statul Islamic reprezintă pericolul evident, se pare că militanţii care se aliază din nou cu nucleul Al Qaeda sunt de asemenea periculoși. În mod special luptătorii care se întorc în Vest după ce au participat la războiul civil sirian aduc împreună cu ei pericolul unei „ideologii strâmbe”, care poate duce la atacuri asupra unor ţinte europene sau americane de referinţă sau asupra mijloacelor de transport, citează AFP. Șeful MI5 a adăugat că agenţia pe care o conduce a contribuit la demascarea a trei planuri teroriste doar în ultimele luni.

În ce privește lupta împotriva Statului Islamic în Irak, oficialii de la Casa Albă explică faptul că pun o „presiune care crește constant pe mai multe fronturi” și care ar trebui să-i faciliteze armatei irakiene  lansarea unei contraofensive la momentul potrivit.

Autorităţile americane au explicat că Irakul va acţiona doar atunci când Bagdadul „se va simţi pregătit să conducă operaţiunile militare necesare pentru a-și recupera teritoriul și pentru a depune după aceea eforturile umanitare și de reconstrucţie necesare”. În tot acest timp, trupele americane nu ar sta degeaba în teritoriu, ci ar ajuta la antrenarea armatei irakiene să reducă pierderile în timp ce avansează, scrie Reuters.