Cum să faci faţă manipulării?

7190

Poate că mulţi dintre noi cunoaştem cel puţin o persoană manipulatoare sau poate chiar noi facem parte din această categorie. Dar ştim când această tendinţă de a fi controlaţi sau schimbaţi devine dăunătoare? Cum le facem faţă persoanelor manipulatoare?

Majoritatea dintre noi am auzit de așa-numiţii „prieteni toxici” sau „persoane toxice”, care au influenţă negativă asupra celor din jur. Potrivit psihologilor, persoanele manipulatoare se încadrează în această categorie. Deși la prima vedere sunt atrăgători prin felul lor de a fi, prietenoși, deschiși, extrovertiţi, seducători, cultivaţi, altruiști, calităţi care îi ajută să manipuleze, pot fi și timizi, autoritari sau tiranici, iar influenţa lor nu trebuie neglijată. „Fiecare dintre noi avem tendinţa de a fi uneori manipulatori, dar este o mare diferenţă între a manipula din când în când și a fi manipulator tot timpul”, afirmă psihologul francez Isabelle Nazare-Aga, citat de psychologies.com.

În același timp autoare a cărţii Manipulatorii sunt printre noi, Isabelle Nazare-Aga susţine că oricine poate fi manipulator: un cunoscut, un coleg, un prieten sau chiar cineva din familie. Ea explică modul în care aceste persoane au nevoie de alţii pentru a se pune în valoare, pentru a se simţi superiori, lucru care îi „sărăcește” pe cei din jur, făcându-i să se simtă neliniștiţi, folosiţi, frustraţi și plini de resentimente.

Cum le recunoaștem?

Nazare-Aga punctează câteva trăsături ale oamenilor manipulatori: autocompătimire, culpabilizare frecventă, numeroase critici la adresa altora, lipsa de responsabilitate, schimbări frecvente de opinie, minciună, gelozie, exprimare ambiguă. Potrivit psychologytoday.com, persoanele manipulatoare sunt experte în a ne convinge să oferim mai mult decât oferă ele în cadrul unei relaţii. Acestea pozează drept un „prieten” în faţa căruia te poţi destăinui, povestindu-i despre problemele sau slăbiciunile tale, informaţii pe care ulterior le va folosi în dauna ta.

Isabelle Nazare-Aga susţine că manipulatorii nu sunt conștienţi de răul care îl provoacă. „Ei nu au capacitatea de a observa suferinţa la ceilalţi. Îi folosesc doar pentru a-și satisface propriile nevoi.” Nu există concluzii clare în ceea ce privește întrebarea: „Ne naștem sau devenim manipulatori?”, însă experţii recomandă ca atunci când se observă la copii tendinţe excesive de manipulare, să fie corectat acest comportament încă din copilărie, pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, va fi mult mai greu sau chiar imposibil.

Cum știţi că e o problemă?

Înainte de a căuta soluţii, este necesar să știi și să recunoașteţi că ești manipulat. Iată câteva semne:

– Dacă simţi  că există un dezechilibru în nivelul de autodezvăluire între dvs. și prietenul dvs.
– Dacă simţi că mereu oferiţi ajutor, în timp ce prietenul nu e niciodată de găsit când aveţi nevoie de el.
– Dacă simţi că nevoile și persoana prietenului dvs. sunt întotdeauna mai importante decât persoana dvs.
– Dacă ceilalţi prieteni îţi atrag atenţia asupra relaţiei cu această persoană.

Recomandări

1. Învaţă să faci diferenţa dintre persuasiune și presiune. Persuasiunea are loc atunci când o persoană prezintă argumente logice pentru o anumită variantă sau direcţie, însă cu posibilitatea de a alege. Însă atunci când persoana respectivă folosește și minciuna, exagerarea sau drama pentru a elimina libertatea de alegere, este vorba de presiune.

2. Stabilește graniţe. În momentul în care o persoană încearcă să-și exercite controlul asupra noastră, cea mai sănătoasă poziţie pe care o putem obţine este prin stabilirea unor graniţe, peste care aceasta să nu poată trece.

3. Învaţă să spui „NU”. Nu îi putem schimba pe cei din jurul nostru; cel mult, pe noi înșine. Prin urmare, ţinând cont de faptul că nu îi putem schimba pe cei cu tendinţe de manipulare, ne putem schimba comportamenul nostru faţă de ei, învăţând, printre altele, să spunem „nu”. Un „nu” spus cu fermitate și diplomaţie îţi va permite să îţi aperi drepturile, dar să menţii relaţia.

4. Nu căuta aprobarea celorlalţi. Bineînţeles, cu toţii avem nevoie să fim aprobaţi, însă acest lucru nu trebuie să devină esenţial pentru noi. În momentul interacţiunii cu o persoană manipulatoare, aceasta poate specula nevoia noastră de aprobare, ajungând să ne controleze.

5. Folosește timpul și distanţa. Atunci când manipulatorii vor să obţine ceva de la noi, vor pretinde răspunsuri imediate pentru a maximiza presiunea asupra noastră și a deţine controlul asupra situaţiei. Soluţia este distanţarea și timpul luat pentru a analiza situaţia.

6. Înfruntă-ţi agresorul. Ţinta manipulatorilor psihologici sunt oamenii percepuţi drept slabi. Cu cât exercită mai mult control asupra noastră, cu atât vor dori să deţină și mai mult. De aceea este important ca aceștia să fie înfruntaţi într-un mediu sigur și în prezenţa unor oameni pozitivi, care ne pot susţine, notează psychologies.ro.

7. Pune-ţi întrebările pertinente. Atunci când un manipulator ne adresează anumite cereri, probabil vom fi tentaţi să acordăm prioritate cerinţelor și nevoilor lui. În acest caz, este necesar să ne întrebăm: Este rezonabil ceea ce mi se cere? Este drept? Am ceva de spus în această situaţie sau doar sunt cel care execută? Mi se comandă acest lucru sau mi se cere? Eu ce câștig de aici?

Relaţiile sănătoase au un anumit element în comun cu afacerile: indicele Return on Investment (ROI). O afacere reușită are loc atunci când beneficiile obţinute sunt mai mari sau cel puţin egale cu investiţia făcută; o relaţie reușită are loc atunci când timpul și energia investită promite o oarecare stabilitate și recompensă. O relaţie de prietenie reușită este aceea în care există angajament, susţinere și loialitate și în care există echilibru și armonie în ecuaţia verbelor „a oferi” și „a primi”.