Singurătatea, „o problemă de sănătate”

32

Singurătatea ar trebui considerată o problemă de sănătate publică, avertizează O coaliţie de organizaţii care luptă împotriva flagelului singurătăţii în societatea contemporană, citată de BBC.

Singurătatea este o problemă ce ţine de sănătatea publică şi ar trebui rezolvată de urgenţă, susţine Laura Ferguson, director de campanie pentru coaliţia End Loneliness. Ferguson aminteşte că singurătatea nu favorizează doar instalarea unor boli precum hipertensiunea sau demenţa, ci poate conduce chiar la deces. „Există corelări cu moartea prematură," a declarat Ferguson. „Factorul de risc este similar fumatului şi mai pregnant decât în cazul obezităţii," a mai spus Ferguson.

Singurătatea este diferenţa între contactul social pe care ţi-l doreşti şi contactul pe care îl ai cu adevărat, a explicat Vanessa Burnholt, profesor în cadrul Centrului pentru Îmbătrânire Inovativă de la Swansea University. Burholt a adăugat că acest lucru ar putea explica de ce unele persoane se simt singure deşi au mulţi prieteni. „E o chestiune subiectivă", a mai spus Burnholt.

La fel de interesant este că mediul sau sănătatea mintală pot avea un impact semnificativ asupra percepţiei privind relaţiile sociale. „Persoanelor deprimate le este mai greu să îşi schimbe percepţia cu privire la nivelul de relaţii personale de care au nevoie. Nu pot să îl adapteze," a mai explicat Burholt.

Campania End Loneliness cuprinde diseminarea unui kit online cu instrumente de intervenţie la nivelul autorităţilor publice. Site-ul explică pe larg de ce este importantă lupta împotriva singurătăţii şi cum se poate încerca rezolvarea ei.