Singurătatea slăbește sistemul imunitar

332

Cercetări recente relevă existenţa unei legături între singurătate și o serie de răspunsuri disfuncţionale ale sistemului imunitar, sugerând că singurătatea ar putea dăuna sănătăţii.

Spre deosebire de persoanele conectate social, persoanele singure prezintă un risc mai mare de activare a unui virus herpes latent și un nivel mai crescut al proteinelor cu rol în inflamaţii, care apar ca răspuns la stres.

Aceste proteine semnalează prezenţa unei inflamaţii, iar inflamaţia cronică este legată de numeroase boli, inclusiv cele coronariene, diabetul de tip II, artrită și boala Alzheimer, precum și declinul funcţional care are loc odată cu îmbătrânirea.

„Este clar din cercetările anterioare că relaţiile slabe calitativ sunt legate de diverse probleme de sănătate, inclusiv mortalitatea prematură (…) iar oamenii care sunt singuri se simt ca și cum ar fi în relaţii de slabă calitate,” a explicat Lisa Jaremka, cercetător la Behavioral Medicine Research, în cadrul Universităţii de stat din Ohio (SUA).

Jeremka și-a prezentat cercetarea în cadrul întâlnirii anuale a organizaţiei Societăţii pentru Psihologie Socială și a Personalităţii, din New Orleans, relatează Science Daily.