Sinuciderile în rândul generaţiei baby-boom sunt în creştere

90

    Rata sinuciderilor este în creştere în rândul persoanelor de vârstă mijlocie şi trendul se pare că îi cuprinde pe cei care fac parte din generaţia baby-boom. Este concluzia unui studiu care arată că rata sinuciderilor în rândul celor de vârstă mijlocie este o ciudăţenie în condiţiile în care, în Statele Unite, rata sinuciderilor în general este în scădere.

    „Rezultatele studiului sunt şocante, pentru că ele reprezintă reversul unui trend de lungă durată", susţine sociologul Ellen Idler.

    Idler şi colegii ei au folosit pentru realizarea studiului date privind rata sinuciderilor, înregistrate la Centrul Naţional pentru Statistici ale Sănătăţii şi la Biroul de Recensământ al SUA. Este vorba despre date înregistrate între anii 1979 şi 2005. În jurul anului 2000, persoanele cu vârste între 40 şi 59 de ani se înscriau în generaţia baby-boom (adică a celor născuţi într-o perioadă de explozie demografică, respectiv perioada anilor 1945-1964), iar rata sinuciderilor a început să crească constant în rândul lor. Între 1999 şi 2005 s-a înregistrat o creştere de 2% anual, în rândul bărbaţilor, şi de 3% anual, în rândul femeilor.

    Datele preliminare din perioada 2006-2007, cele mai recente pe care cercetătorii le-au avut la dispoziţie, relevă că trendul sinuciderilor printre cei de vârstă mijlocie este în continuă creştere. Astfel, în 2007, rata sinuciderilor în rândul persoanelor cu vârste între 45 şi 59 de ani a fost de 17,7 morţi la 100.000 de persoane, conform datelor oferite de Centrul Naţional pentru Statistici ale Sănătăţii. În acelaşi an, se înregistra o rată de 13 sinucideri la 100.000 de persoane în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani şi o rată de 12,6 sinucideri la 100.000 de persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani.

    Surprinzător, sinuciderile sunt cauza mai multor morţi decât omuciderile, notează LiveScience.Com.

    Sinuciderile în rîndurile generaţiei baby-boom s-au înregistrat, după 1999, în special în rândul persoanelor necăsătorite şi al celor cu un nivel mai slab de educaţie. Exponenţii acestei generaţii au înregistrat rate mari ale sinuciderilor şi în perioada adolescenţei lor, susţin realizatorii studiului. Apoi, după depăşirea vârstei adolescenţei, rata sinuciderilor în rândul lor a scăzut şi s-a stabilizat până în momentul în care au ajuns la vârsta de mijloc. Studiul a arătat că o persoană care a cunoscut o persoană care s-a sinucis comportă un risc sporit de a repeta acelaşi gest, mai târziu.

    Abuzul de substanţe şi droguri, dar şi debutul bolilor cronice ar putea fi printre cauzele care determină sinuciderilor printre cei din generaţia baby-boom, a declarat Ellen Idler.

    În perioada baby-boom, în SUA s-au născut cca. 79 de milioane de copii, mulţi dintre aceştia făcând parte din generaţia Woodstock, participând la războiul din Vietnam şi avându-l pe John F. Kennedy ca preşedinte. Foştii preşedinţi americani Bill Clinton şi George W. Bush fac parte din această generaţie.

    Rezultatele studiului au fost publicate în Public Health Reports.