Ateii ştiu mai multe despre religie decât cei credincioşi

650

    Vrei să ştii mai multe despre religie? Atunci vorbeşte cu un ateu. Aceasta este invitaţia lansată de publicaţia LA Times, într-un comentariu asupra raportului Pew Forum on Religion and Public Life privind cultura religioasă a americanilor.

    Ateii şi agnosticii (cei care nu cred în Dumnezeu sau nu sunt siguri de existenţa Lui) au întrecut credincioşii în numărul de răspunsuri corecte despre religiile lumii, oferite în cadrul unui sondaj Pew Forum on Religion and Public Life. Mormonii şi protestanţii albi au obţinut cel mai mare punctaj la întrebările legate de particularităţile creştinismului. Evreii şi ateii s-au descurcat cel mai bine la întrebările privind rolul religiei în viaţa publică, inclusiv aspecte din Constituţie legate de religie.

    Per ansamblu, ateii şi agnosticii sunt cei care au oferit cele mai multe răspunsuri corecte. Aceştia au răspuns bine la 20,9 din cele 32 de întrebări ale sondajului. Evreii au avut o medie de 20,5 răspunsuri corecte, iar mormonii de 20,3. Altfel spus, 27% dintre evrei, 22% dintre atei şi agnostici şi 20% dintre mormoni s-au clasat în primii 10% respondenţi având cunoştinţe corecte despre religie. Protestanţii au răspuns corect, în medie, la 17,6 întebări.

    Rezultate deloc flatante descoperă că 45% dintre catolicii din Statele Unite nu cunosc învăţătura bisericii lor despre comuniune (împărtăşanie) şi nu ştiu că aceasta spune că pâinea şi vinul folosite nu sunt simboluri, ci devin chiar trupul şi sângele lui Christos. Aproximativ jumătate dintre protestanţi (53%) nu l-au putut identifica pe Martin Luther ca principal pion în Reformaţiunea creştină. Aproape patru din zece evrei (43%) nu au ştiut că Maimonide, unul dintre cei mai respectaţi rabini din istorie, a fost evreu.

    În ceea ce priveşte cunoştinţele biblice, cel puţin jumătate dintre americani au răspuns corect. Cel mai bine s-au descurcat mormonii şi protestanţii evanghelici. Ateii/agnosticii, protestanţii de culoare şi evreii sunt pe următoarea poziţie în clasament, având mai multe cunoştinţe despre Biblie decât protestanţii din curentul naţional şi decât catolicii. Aceştia din urmă au oferit însă mai multe răspunsuri corecte decât persoanele care au descris religia lor ca fiind nesemnificativă.

    Cercetătorii de la Pew Forum au observat, de asemenea, că persoanele cu un nivel mai înalt de educaţie tind să deţină mai multe cunoştinţe despre religie decât cei mai puţin educaţi. De asemenea, sociologii au notat existenţa unei corelaţii între lecturarea constantă a materialelor religioase şi cunoştinţele despre religie. Cu toate acestea, chiar şi când au eliminat diferenţele educaţionale, ateii/agnosticii au obţinut scoruri mai bune decât cei credincioşi.

    Alan Cooperman, director asociat în cadrul departamentului de cercetare al Pew Forum explică acest fenomen prin faptul că "ateii/agnosticii sunt oameni care s-au gândit mult la religie. Nu sunt indiferenţi la ea, ci o iau în calcul."

    Sondajul Pew despre cultura religioasă a fost efectuat între 9 mai şi 6 iunie a.c. pe un eşantion de 3.412 americani, peste 18 ani. Raportul a fost precedat de alte studii care arată că Statele Unite sunt una dintre cele mai religioase dintre naţiunile dezvoltate ale lumii. Aproape şase din zece adulţi americani declară că religia este "foarte importantă" în viaţa lor, şi aproape patru din zece spun că participă la serviciile religioase săptămânale.