Spectacolul minţii. Secretele mentalistului Gog de la „Românii au talent”

740

Românii care l-au privit pe „mentalistul" Cristian Gog dând tot ce a avut mai bun în spectacolul „Românii au talent" sunt încă sideraţi de ce a putut să realizeze acest tânăr și mulţi încearcă să dibuiască ce se află în spatele talentului său.

A îndoit și a rupt linguri, a îndoit și mișcat monede fără să le atingă, a „prezis" acţiunile și răspunsurile subiecţilor pe care i-a folosit pentru show-ul său. Totul „prin puterea minţii". Însă când Cristian Gog și-a oprit și repornit inima „prin simpla exercitare a voinţei", el și-a asigurat definitiv titlul de câștigător al emisiunii „Românii au talent".

Povestea mentalistului

Născut în 1981, într-un cuplu format dintr-o croitoreasă și un pompier, recalificat miner, Cristian spune că singurul eveniment inedit din copilăria sa a fost că și-a vindecat o entorsă folosind un leac băbesc – „aţa de scrântit".

Ulterior, „tatăl meu mi-a trezit interesul pentru acest domeniu arătându-mi nişte mici trucuri cu cărţi, monede şi chibrituri," a povestit Cristian Gog pentru Mediafax. Pasiunea pentru mentalism a dezvoltat-o începând cu al doilea an de facultate, când a văzut pe Internet „ceva video-uri cu niște mentaliști".

Ce este un mentalist?

„Un mentalist este o persoană care are capacitatea de a identifica și manipula unul sau mai multe elemente parapsihologice ale intelectului uman," susţine Cristian Gog pe site-ul personal. În continuarea acestei definiţii, iluzionistul mărturisește că nu crede să existe „persoana care, într-adevar să citească gândurile cuiva", însă subliniază că scopul lui, ca mentalist este să „demonstreze că anumite procese mentale se pot observa și detecta, prin semnale pe care toţi le emitem conștient sau inconștient. Uneori, încerc să influenţez gândurile cuiva, pentru a mă afla într-o poziţie, în care să îi pot spune ceea ce gândește," a mai spus Gog.

Cum a reușit

Cristian Gog a parcurs distanţa de la teoria mentalismului la fapte, muncind. „Uneori, explic cum se pot atinge anumite efecte, pentru a demonstra cât suntem de sugestibili, cât de condiţionat gândim și ce ușor suntem de manipulat de către cineva care posedă uneltele necesare," mărturisește Gog. Însă despre secretele lui nu vorbesc deschis decât cei care speculează modalităţile de realizare a iluziilor lui.

Câţiva iluzioniști din România au dezvăluit, sub anonimat, trucurile care stau în spatele show-ului lui Gog, scrie ziarul Libertatea. Iluzioniștii fac trimitere la un magazin online cu produse pentru „magicieni", de unde se pot cumpăra inele cu magnet puternic (care pot ajuta la îndoirea monedelor sau mișcarea lor sub un pahar) sau linguri de galiu, un metal care are punctul de topire la 29,9 grade Celsius.

Și trucul cu oprirea pulsului beneficiază de o explicaţie simplă (vezi video), alta decât cea a încetinirii ritmului cardiac prin tehnici de meditaţie-yoga.

Mai impresionante și mai dificil de explicat sunt, la prima vedere, trucurile prin care Gog a ghicit gândurile participanţilor. Totuși, magicienii fac o analiză și a acestor trucuri.

Cum procedează mentaliștii?

Se știe că atunci când pretind că citesc gândurile sau că sunt într-un proces de comunicare cu o persoană decedată, mentaliștii se folosesc de sugestionarea subiectului, de hipnoză, programare neuro-lingvistică, citirea la rece, citirea limbajului corpului și a mușchilor, distragerea atenţiei, tehnica realităţii duble, de prezentarea și nu în ultimul rând manipularea, folosite de iluzionistului clasic.

Primul mentalist autodeclarat se pare că ar fi fost Girolamo Scotto, care a făcut prima reprezentaţie de mentalism în 1572.

Cunoscuţi, la nivel internaţional, pentru show-urile de mentalism sunt Theodore Annemann, Banachek și Derren Brown. Doar câţiva dintre performeri, cum ar fi Uri Geller sau James Van Praagh, au pretins că spectacolele lor sunt un produs al unor puteri supranaturale precum telepatia, clarviziunea, precogniţia sau telekinestezia. Cei mai mulţi mentaliști recunosc, asemenea lui Gog, că în spatele spectacolelor lor se află multă intuiţie și abilităţi mentale puternic dezvoltate.