Suprasolicitarea la serviciu „crește riscul pentru boli de inimă”

362

Un job solicitant și puţin control asupra lui. De atât este nevoie pentru a obţine o combinaţie mortală, susţine o echipă de cercetători britanici care a descoperit că suprasolicitarea la locul de muncă poate crește semnificativ riscul de infarct sau deces din cauza unei boli coronariene, informează BBC.

Studiul britanicilor, publicat în jurnalul medical The Lancet, este o meta-analiză a 13 studii europene, cumulând circa 200.000 de cazuri. Concluzia cercetării a fost că presiunea la locul de muncă a provocat o creștere cu 23% a riscului de infarct sau deces din cauza unei boli coronariene.

Riscul de a dezvolta o boală de inimă ca urmare a suprasolicitării la locul de muncă este mult mai mic decât riscul pe care îl implică fumatul sau lipsa exerciţiului fizic.

Impactul pe care stresul prea multor sarcini la serviciu îl are asupra inimii este un subiect controversat fiindcă, până acum, studiile au furnizat dovezi contradictorii. Există însă un consens cu privire la faptul că reacţia individului la stres îi poate diminua impactul. „Se știe că fumătorii presaţi la locul de muncă au tendinţa să fumeze puţin mai mult, oamenii activi, care sunt suprasolicitaţi, sunt mai predispuși să devină inactivi, aici fiind o legătură cu obezitatea," a explicat profesorul Kivimaki, de la University College London. „Dacă cineva e stresat la locul de muncă, își poate reduce riscul menţinând un stil de viaţă sănătos."