Psihologii spun că bătăușii au o stimă de sine foarte ridicată

264

Cum se explică violenţa în școli? De ce sunt unii elevi extrem de violenţi sau chiar cruzi? Experţii americani se văd nevoiţi să găsească un răspuns cât mai cuprinzător acestor întrebări, după ce o tânără imigrantă irlandeză și-a pus capăt zilelor, pentru că nu a mai suportat batjocura colegilor de școală. Povestea lui Phoebe Prince a readus în atenţia opiniei publice cruzimea și răutatea noilor generaţii de tineri. Incidentul nu este deloc unul singular, în decursul lunii ianuarie a anului curent, pe teritoriul american înregistrându-se nu mai puţin de 9 cazuri penale în care tineri adolescenţi au fost urmăriţi, după ore, bătuţi la școală, batjocoriţi în public de colegi, două fete fiind chiar violate în incinta liceului. Mai mulţi psiho-sociolologi, etologi și cercetători de prestigiu au încercat să explice cauzele din spatele agresivităţii în rândul elevilor americani. Opiniile lor sunt compilate într-un material publicat de Discovery News.

„Se pare că violenţa exercitată asupra celor mai slabi sau a fetelor, oferă adolescenţilor o senzaţie de putere asemănătoare beţiei, care dă, în timp, dependenţă. În același timp, cruzimea asigură un statut superior în cadrul găștii de care aparţin bătăușii”, este de părere Catherine Bradshaw care studiază mecanismul intimidării la Școala pentru Sănătate Publică Bloomberg, din cadrul Universităţii John Hopkins din Baltimore (SUA).

„Motivul pentru care unii tineri își bat și terorizează colegii, este dorinţa de a simţi că au putere asupra celor slabi. Această putere le aduce popularitate și un statut social superior,” notează Marlene Snyder, Director de Dezvoltare al Programului Olweus pentru Prevenirea Intimidării (SUA). Snyder consideră că bătăușii perseverează, pentru că deseori scapă fără prea mari probleme – nici școala, nici părinţii sau societatea nu se străduiesc să-i pedepsească pe măsura faptelor lor. „Dacă nimeni nu îi trage la răspundere pentru faptele lor, ei cred în sinea lor că totul este OK, că așa este normal să decurgă lucrurile,” este de părere Snyder.

Snyder atrage atenţia și asupra faptului că „este un mare mit acela că bătăușii suferă din cauza unei slabe stime de sine. Cercetările în domeniu arată constant că ei au un nivel mediu, sau chiar superior de stimă de sine.” „De-a lungul timpului s-a crezut că bătăușii sunt respinși social,” afirmă, la rândul ei, Dorothy Espelage, psiholog la Urbana-Campaign în cadrul Universităţii din Ilinois (SUA). „Acum suntem însă siguri că există un proces de socializare bazat pe influenţă, care le permite bătăușilor să aibă mai mulţi prieteni,” a concluzionat cercetătorul.

Marlene Snyder susţine că hărţuirea colegilor nu e doar o năzbâtie copilărească. „Un bătăuș este o persoană care intenţionat se ia de cineva pe care îl simt mai slab, ca să îl intimideze, să îl hărţuiască și să îl umilească după bunul plac. Acesta nu e un simplu conflict. Într-un conflict copiii sunt egali în putere, sunt încă sprijiniţi de prieteni. E foarte important să înţelegem că hărţuirea înseamnă abuz.”