Vaticanul pune online 142 de ani de istorie

288

De la Papa Pius al IX-lea la Benedict al XVI-lea, Vaticanul are acum online documente care acoperă o istorie de 142 de ani, inclusiv texte neoficiale referitoare la perioada celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Luigi Sandri, expert al Vaticanului, citat de Ekklesia.com.Documentele din biblioteca de resurse (inclusiv scrieri ale papilor, precum şi decizii ale Curiei Romane – Curtea de justiţie a Vaticanului), datând din 1865 până în 2007, sunt disponibile în format electronic, pe site-ul oficial al Sfântului Scaun.

Documentele publicate datează de pe vremea lui Pius al IX-lea, care a slujit în Biserica Catolică aproape 32 de ani, în secolul XIX. Cunoscute la acea vreme sub titlul de „Acta Sanctae Sedis" („Faptele Sfântului Scaun"), actele oficiale ale Vaticanului, audienţele papale, sarcinile şi deciziile erau publicate lunar fără comentarii ataşate.

Documentele arată că în perioada pontificatului lui Paul al VI-lea, din 1963 până în 1978, au existat numeroase discuţii referitoare la acuzaţiile de „tăcere" aduse lui Pius XII, cu privire la Holocaustul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pius a fost acuzat că nu a protestat niciodată deschis şi neechivoc împotriva Holocaustului. Unii istorici l-au acuzat chiar că ar fi acceptat acţiunile naziştilor germani. Vaticanul a respins în mod repetat această acuzaţie, spunând că deşi nu a condamnat Holocaustul, Pius XII a încurajat ferm o largă reţea de romano-catolici – în parohii, familii şi mănăstiri – din Europa să ajute mii de evrei să scape cu viaţă.

Documentele arată că Papa Paul al VI-lea a însărcinat un grup de patru istorici iezuiţi, să editeze documentele Sfântului Scaun privind al Doilea Război Mondial, sub coordonarea reverendului Pierre Blet. Din 1965, până în 1981, grupul a publicat 12 volume, ce conţin nu doar documente oficiale, ci şi scrisori ale secretarului de stat, ale nunţiilor papali, sau scrisori are episcopilor către papa. În ansamblu, potrivit Vaticanului, aceste documente arată că Sfântul Scaun a făcut într-adevăr multe pentru a ajuta evreii în acea perioadă.

Într-o declaraţie acordată ziarului L'Osservatore Romano, de la Vatican, Pierre Blet spune că „cele 12 volume nu ţin nimic ascuns." În timpul vizitei Papei Benedict al XVI-lea la Sinagoga cea Mare din Roma, în 2009, câţiva lideri evrei au solicitat pontifului să facă publice „toate arhivele Vaticanului", inclusiv documentele din timpul lui Pius al XII-lea (din 1939 în 1958) şi să investigheze riguros politica lui privind evreii. Până în prezent aceste arhive au fost doar parţial publicate.

L'Osservatore Romano scrie că decizia de a publica online documentele „face accesibilă o mină uriaşă de texte care până acum erau disponibile doar în formă tipărită, în biblioteci." Momentan, cele 7500 de pagini de manuscrise publicate însumează 5 terrabites (aproape 5000 de miliarde de bites). Reprezentanţii Vaticanului estimează ca la finalizarea proiectului, care va presupune arhivarea a 40 de milioane de pagini, pe parcursul a 10 ani, cantitatea de informaţie stocată online va fi de 45 petabites, adică 45 de milioane de miliarde de bites).