FMI s-a jucat de-a criza cu statele est europene

47

O ipoteză şocantă lansată de viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl a făcut valuri în presa internaţională: Fondul Monetar pentru Investiţii a accentuat anul trecut criza economică din Europa de Est pentru a-şi spori activitatea. Viceguvernatorul este de părere că FMI a alimentat intenţionat criza pentru ca statele din regiune, forţate de situaţie, să apeleze la serviciile Fondului.

Într-un interviu acordat ziarul austriac Der Standard, citat de Mediafax, Hampl atacă politica FMI, acuzând că a interpretat eronat anumite date, deoarece „căuta de lucru" odată cu schimbarea managementului. „Este ridicol că tocmai FMI a accelerat criza. A fost o încercare clară de a provoca bailout-ul unei întregi regiuni. Înaintea crizei, FMI practic nu avea clienţi. Odată cu criza şi cu noul management, Fondul şi-a găsit de lucru şi a obţinut mai mulţi bani," a arătat Hampl în materialul publicat vineri.

Acesta a continuat explicând că, asemenea altor observatori, FMI a pus accentul pe date care exagerau expunerea băncilor vest-europene pe pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est, însă ignorau realitatea că împrumuturile subsidiarelor grupurilor bancare occidentale erau acoperite în mare parte de depozitele locale.

Previziunile FMI cu privire la creşterea economică în Europa indică în continuare un ritm lent. Draftul unui raport FMI emis pe 4 aprilie, citat de Reuters, arată că economia mondială ar putea creşte cu 4,1%, o previziune cu 0,2 puncte mai mare decât cea anterioară. În zona euro, însă, acelaşi document estimează o creştere economică de 0,8%, cu 0,1 puncte mai mică decât evoluţia estimată în ianuarie. „Europa iese din recesiune mai lent decât alte regiuni," arată raportul, „din cauza mai multor forţe care frânează recuperarea," cum ar fi economia Greciei, scrie ziarul Il Sole 24 Ore într-un comentariu asupra raportului. Cea mai puternică economie a Europei, Germania, este de asemenea în urma estimărilor făcute acum 3 luni. Conform draftului FMI, Germania va raporta o creştere a produsului intern brut cu 1,2% faţă de anul trecut, o creştere cu 0,3 puncte mai mică decât cea estimată în ianuarie.