Biserica din Scoţia îi încurajează pe enoriași să-i asculte și să le ofere înţelegere celor care iau în calcul sinuciderea.

Reverendul Ian Galloway declara că mulţi dintre cei care se gândesc la sinucidere au nevoie doar să discute cu cineva despre problemele care i-au făcut să ia în calcul această opţiune. El şi-a exprimat aprecierea pentru un spot publicitar difuzat în prime-time pe postul naţional de televiziune al Scoţiei. Spotul a fost realizat cu sprijinul programului guvernamental „Alege viaţa“, care a avut drept scop reducerea ratei de suicid în Scoţia.

Liderul spiritual a declarat că „în vremuri de criză economică, în care rata şomajului a crescut în mod alarmant şi cultul individualismului a condus către o scădere treptată a interesului acordat valorilor familiale şi ale comunităţii, orice iniţiativă de a ajuta tânăra generaţie să facă faţă presiunilor economice şi sociale este bine-venită.“ De asemenea, „în biserici este nevoie să se înveţe ascultarea, ceva mai mult decât vorbitul“, conchide Galloway. Problema suicidului este una de maximă importanţă la ora actuală. Conform datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în fi ecare an aproximativ 1 milion de oameni se sinucid, iar în ultimii 55 de ani, rata sinuciderilor a crescut cu peste 60%. Actul suicidar prezintă o rată a mortalităţii globale de 16 la 100.000. Altfel spus, la fiecare 40 de secunde un om se sinucide.

Tulburările psihice, în special depresia şi alcoolismul constituie principalii factori de risc ai suicidului, în Europa şi America de Nord. The Guardian atrăgea atenţia, în martie 2009, asupra rolului pe care îl are mass-media în influenţarea populaţiei în privinţa deciziei de a comite suicid. Modul în care unii jurnalişti transmit ştiri despre oameni celebri ajunşi în pragul sinuciderii poate influenţa şi chiar convinge unele persoane, cu gânduri suicidare, să-şi pună planul în acţiune.

Unele organizaţii sugerează evitarea publicări detaliilor despre metodele de sinucidere şi evitarea folosirii de către jurnalişti a unor sintagme precum „tentativă de omor finalizată cu succes“. Se încurajează promovarea de către mass-media a informaţiilor despre sursele de consiliere şi ajutor, informaţii care pot reprezenta un real sprijin pentru persoanele care se gândesc să se sinucidă. Influenţa internetului asupra comportamentului suicidar ar putea fi mai mare decât s-ar crede. E cunoscut faptul că persoanele cu afecţiuni psihice dezvoltă, în general, un comportament antisocial, deci internetul constituie cea mai la îndemână sursă de informare a lor.

Ei preferă internetul (cel puţin în faza incipientă), în loc să meargă la o persoană sau instituţie specializată pentru informare şi ajutor. Siteurile pe care este abordată problema sinuciderii constituie însă un motiv de îngrijorare pentru cei care luptă în vederea combaterii acesteia. Unele persoane, cu intenţii sau chiar tentative de suicid la activ, găsesc cu uşurinţă site-uri şi forumuri unde se dezbat tehnici şi metode care i-ar putea „ajuta“ săşi pună capăt vieţii. Cazurile de cybersuicid – suicid influenţat de internet – au fost investigate deja în publicaţii de specialitate.

Un studiu despre influenţa internetului asupra fenomenului sinuciderii a fost dat publicităţii în 2009.[1] Concluziile au arătat că site-urile care oferă informaţii despre suicid, site-urile pro-suicid şi ferestrele de chat în care se discută despre acest subiect, sunt mult mai des vizitate decât paginile care oferă suport sau care descurajează suicidul. S-a constatat că aproape jumătate dintre cele 480 de pagini de internet luate în calcul pentru studiu ofereau informaţii despre metode de sinucidere. Raportul dintre site-urile pro-suicid şi cele care descurajează această practică a fost aproape egal. Aşadar, accesarea unei pagini de internet care să sugereze metode de punere în act a tentativei suicidare sau a uneia care să ofere ajutor şi măsuri preventive depinde strict de alegerea utilizatorului.

Footnotes
[1]„Studiul a fost realizat de Departamentul  de Medicină Socială din cadrul  Universităţii din Bristol împreună  cu Centrul pentru Cercetare privind  Suicidul din cadrul Departamentului  de Psihiatrie al Universităţii Oxford și  Centrul de Prevenire a Sinuciderii de la  Universitatea din Manchester.”

„Studiul a fost realizat de Departamentul  de Medicină Socială din cadrul  Universităţii din Bristol împreună  cu Centrul pentru Cercetare privind  Suicidul din cadrul Departamentului  de Psihiatrie al Universităţii Oxford și  Centrul de Prevenire a Sinuciderii de la  Universitatea din Manchester.”