Recensământ 2011: de trei ori mai mulţi emigranţi decât se credea

28

Una dintre cauzele principale ale scăderii numărului de locuitori ai României, în afară de sporul natural negativ, este migraţia forţei de muncă. Procentul celor care au fost recenzaţi este de doar 30%, estimează Institutul Naţional de Statistică.

Peste 700.000 de persoane care au răspuns referendumului au declarat că sunt plecate în străinătate, dar numărul poate fi de trei ori mai mare, susţine preşedintele Institutului Naţional de Statistică. Acesta îşi bazează afirmaţia pe faptul că există familii întregi care sunt plecate peste hotare, dar şi pe faptul că mulţi români nu au contracte de muncă, prin urmare nu poate fi ştiut numărul exact al celor plecaţi.

Cifrele cele mai apropiate de realitate sunt cele oferite de statisticile europene, realizate de Eurostat, potrivit cărora aproximativ 2,2 milioane de români locuiesc în străinătate", susţine Tudorel Andrei, preşedintele INS. Statistica exactă a românilor plecaţi în străinătate va fi prezentată de instituţie până în octombrie anul acesta.

„Migraţia a apărut în ultimii şase, şapte ani, iar România nu e singura ţară care s-a confruntat cu această problemă. Deja au găsit alţii rezolvări, noi trebuie doar să le preluăm. Dar pentru asta, trebuie să fim cu adevărat preocupaţi de problemă", arată Bulai.