Spălatul pe dinţi scade riscul de cancer orofaringian

181

Infecţia cu virusul papiloma uman (HPV) este asociată cu dezvoltarea cancerelor orale și orofaringiene în 60% dintre cazuri, conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA. Doctorii însă anunţă că lipsa igienei orale este un factor de risc pentru infecţia cu HPV.

HPV care este agentul cauzal al cancerului cervical (genital), dar este implicat și în etiologia cancerelor orale și orofaringiene, care fac câte 30.000 de victime noi în fiecare an, la nivel mondial. Cercetătorii de la Universitatea din Texas au analizat 3.400 de oameni, între 30 și 69 de ani, pentru a vedea ce factori pot predispune de la infecţia orală cu HPV.

Rezultatele studiului publicat în jurnalul medical Cancer Prevention Research arată că cei care nu se îngrijesc de sănătatea orală au un risc cu 56% mai crescut de a se infecta cu HPV, decât cei cu o cavitate bucală sănătoasă. Sănătatea orală include cariile și problemele gingivale, spun cercetătorii.

În prezent nu există nicio cale dovedită știinţific că poate depista infecţia orală cu HPV, motiv pentru care tratarea timpurie a acestor cancere este practic imposibilă. „Vestea bună este că prin menţinerea unei igiene orale bune se poate preveni infecţia cu HPV și dezvoltarea cancerelor anexe", explică autorul studiului, Thanh Cong Bui, pentru CNN.