Record de jurnalişti arestaţi în luna decembrie

12

Numărul de jurnalişti arestaţi în întreaga lume a atins un număr record în anul 2012, 232 de reporteri, fotografi şi editori fiind arestaţi în 27 de ţări, doar la începutul lunii decembrie, potrivit unui raport al Comitetului pentru Apărarea Jurnaliştilor.

Majoritatea celor 232 de jurnalişti arestaţi sunt reţinuţi de guvernele propriilor ţări, iar trei jurnalişti sunt reţinuţi în alte ţări.

Turcia ocupă primul loc în topul ţărilor cu cei mai mulţi jurnalişti arestaţi, şi anume 49. Motivele pentru care aceştia au fost reţinuţi sunt redactarea unor articole ce au criticat guvernul turc. Pe locul al doilea s-a plasat Iranul, cu 45 de jurnalişti arestaţi, rezultat al restrângerii libertăţii de expresie, după realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în 2009.

China s-a situat pe locul al treilea, cu un număr de 32 de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor din cauza exprimării preferinţelor politice şi din cauza reportajelor care au prezentat conflictele etnice din anumite zone ale Chinei.

La sfârşitul clasamentului se află Rusia şi SUA, care nu au arestat niciun jurnalist. Totuşi, jurnalistul american Austin Tice se află în custodia statului sirian.