Studiu Barna: Azi, majoritatea americanilor cred în coabitare

456

Un studiu sociologic elaborat de americanii de la Barna Group arată că majoritatea locuitorilor Statelor Unite consideră o idee bună să locuiască cu partenerul înainte de căsătorie.

Două treimi dintre adulţii americani consideră că e o idee în general bună să coabiteze cu persoana iubită înainte de a face pasul căsătoriei. Raportul opune 65% dintre americanii convinși că e bine să coabiteze altor 35 de procente care sunt profund sau oarecum în dezacord cu ideea. Între cei care resping coabitarea, persoanele religioase sunt cele mai vehemente. Asta deși, printre creștinii practicanţi, doar 59% se opun coabitării, un procent de 41% fiind pro-coabitare. Cei care declară că nu aparţin niciunei religii sunt, într-o proporţie covârșitoare (88%), convinși de beneficiile coabitării înainte de căsătorie. Tinerii mileniali sunt de două ori mai predispuși (72%) decât vârstnicii (36%) să susţină beneficiile coabitării, iar proporţia se menţine, spun cei de la Barna și în privinţa liberalilor (86%) versus conservatorilor (37%).

Cel mai important beneficiu pe care îl așteaptă de la coabitare cei care sunt în favoarea acestui stil de viaţă este testarea compatibilităţii cu partenerul. Circa 84% dintre respondenţi au pus acest beneficiu pe primul loc, la distanţă uriașă de cei 9% care au favorizat caracterul practic/convenient al locuirii împreună, sau de cei 5% care, prin coabitare, se bucură în principal de diminuarea costurilor la chirie.

Nu sunt de neglijat nici motivele americanilor care se opun coabitării. Cel mai frecvent motiv invocat (34%) este un complex de motive religioase. Apoi, standardul abstinenţei premaritale motivează 28% dintre respondenţi. Circa 16% consideră că nu e practic sau că nu are sens să coabitezi înainte de căsătorie, în vreme ce 12% ţin prea mult la valorile tradiţionale sau la valorile familiei din care provin pentru a coabita.

Sociologii de la Barna spun că opiniile americanilor se reflectă și în practica lor de viaţă. Circa 6 din 10 americani (57%) trăiesc sau au trăit împreună cu partenerul, o cotă similară celor 65 de procente care cred că e bine să coabitezi.

Interesant totuși, americanii își nuanţează diferit opinia atunci când se gândesc dacă le-ar plăcea ca și copiii lor să aplice aceleași valori pe care le afișează ei. Doar 4 din 10 adulţi (44%) ar considera în regulă să își știe copiii coabitând înainte de căsătorie și alţi 40% spun că asta nu ar fi deloc bine. Cei de la Barna au comparat și extremele și au observat că aceia care spun „nu, cu siguranţă nu” coabitării copiilor lor sunt mai mulţi (24%) decât cei dispuși să spună „da, cu siguranţă” (16%).

Redactorul-șef Barna Group, Roxanne Stone, comenta pe marginea studiului recunoscând că a trăi împreună a devenit o normă pentru maturitate și că lucrul acesta a mers mână în mână cu o transformare a perspectivei oamenilor asupra căsătoriei. Azi, americanii nu se mai căsătoresc pentru a-și proteja siguranţa materială, ci pentru a-și găsi sufletul-pereche. Stone remarca totodată că un număr tot mai mare de tineri religioși acceptă coabitarea ca pe o normă și tind să considere abstinenţa o chestiune demodată. „E nevoie ca liderii religioși să promoveze curentul contracultural al așteptării, sărbătorindu-i beneficiile. mai degrabă decât dezavantajele (fiindă pentru acestea s-ar putea să nu găsească beneficii tangibile).”