Roberto Baggio, premiat de laureaţii Nobel

64

Fotbalistul italian Roberto Baggio este câștigătorul de anul acesta al Peace Summit Award, premiului acordat de laureaţii Premiului Nobel pentru Pace.

În vârstă de 43 de ani, Roberto Baggio a fost ales câștigătorul premiului Peace Summit Award 2010 pentru eforturile sale privind eliberarea de sub arestul la domiciliu al laureatei Nobel pentru Pace (1991) din Burma, Aung San Suu Kyi. Deși cunoscut pentru cariera sa sportivă la diverse cluburi de fotbal și în naţionala italiană, Baggio a desfășurat o intensă activitate în diverse proiecte ONU sau particulare cum ar fi combaterea foametei, finanţarea de spitale, colectarea de fonduri pentru victimele cutremurului din Haiti sau combaterea gripei aviare.

În fiecare an, laureaţii premiului Nobel pentru Pace organizează World Summit of Nobel Peace Laureates. Cu această ocazie se premiază personalitatea din lumea sportului sau spectacolului care s-a remarcat în promovarea drepturilor omului, a principiilor păcii și solidarităţii între oameni.

Cel de-al 11-lea summit al laureaţilor Nobel pentru Pace va începe vineri, în Hiroshima, iar premierea lui Baggio va avea loc duminică. În cadrul summit-ului vor fi onorate victimele atacului nuclear de la Hiroshima și Nagasaki. Sunt așteptaţi Dalai Lama, Lech Walesa, Frederik Willem de Klerk și Jose Ramos-Horta. Obama a fost invitat dar nu va participa. Doi alţi laureaţi Nobel lipsesc, Suu Kyi și Liu Xiaobo.