România, între cele mai pesimiste ţări din lume

239

România se află pe locul 14 din cele 28 de ţări europene incluse în cel mai recent sondaj de opinie realizat de Gallup. Astfel, atunci când au fost întrebaţi dacă privesc la următorii cinci ani cu pesimism sau optimism, românii s-au declarat optimişti în procent de 35%.

La nivel internaţional, România ocupă locul 15 din 148 de state în ceea ce priveşte gradul de pesimism, înregistrând un număr de 21% de pesimişti.

Atitudinea cea mai pesimistă legată de următorii cinci ani o au grecii. Diin cauza măsurilor de austeritate, 42% dintre greci se declară pesimişti. Pe locul al doilea se situează Siria, aflată în pragul unui război civil, apoi Cehia, Portugalia şi Japonia.

Ţările europene cele mai optimiste şi-au menţinut atitudinea în ultimii 3 ani. Pe primele trei locuri în topul optimismului se află Lituania, Letonia şi Estonia.

Cele mai ridicate niveluri de optimism la nivel global au fost înregistrate în statele mici. Cei mai optimişti locuitori în privinţa viitorului se află în Togo (o ţară de 5 milioane de locuitori din Africa de Vest), Insula Comoros (din Oceanul Indian) şi Republica Centr-africană. Peste 90% dintre locuitorii acestor state au declarat că sunt optimişti.

Sondajul de opinie a fost realizat în anul 2011, pe un elantion reprezentativ de 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 148 de ţări incluse în sondaj.