„Satul inteligent”, armă împotriva sărăciei rurale

261

O iniţiativă inedită în Malaezia oferă populaţiei rurale speranţă pentru o viaţă mai bună, departe de sărăcie, prin crearea modelului de „sat inteligent".

Construit la nord-est de capitala Kuala Lumpur, Rimbunan Kaseh este rezultatul unui parteneriat public-privat şi are rolul de a fi un model de ridicare din sărăcie, pentru tot restul lumii. Satul conţine 100 de case, facilităţi recreaţionale şi un sistem de agricultură care să fie sursa de hrană a rezidenţilor şi să fie şi o sursă de venit suplimentar.

Casele sunt construite să fie eficiente din punct de vedere energetic, trăgând energie din panouri solare completate de turbine hidraulice şi biomasă. Un sistem de acvacultură pe patru etaje găzduieşte alge care sunt hrana pentru peşti mai mari, iar apa filtrată din bazine va fi folosită pentu irigarea copacilor, a florilor şi a grânelor.

„Este un sistem complet, o fermă modernă, care ar putea să existe chiar şi pe acoperişul unei clădiri," explică Tan Say Jim, unul dintre managerii proiectului, pentru CNN.

Prin aceste activităţi de agricultură modernă speră să stimuleze creşterea rurală, activităţile economice, să aducă venit oamenilor şi că crească standardele de viaţă. Alte sate au fost planificate în peste 12 locaţii, care vor forma o reţea de „comunităţi inteligente", punând bazele pentru o mică piaţă a muncii.