România: sursă şi destinaţie în traficul de persoane

119

Eforturile Guvernului României, ale Poliţiei şi ale judecătorilor români pentru combaterea traficului de persoane sunt apreciate ca incomplete sau ineficiente de către Departamentul de Stat al SUA. România este „sursă", „ţară de tranzit" şi „destinaţie" pentru persoane exploatate prin muncă sau exploatate sexual.

Departamentul de Stat american a publicat raportul privind traficul de persoane la nivel internaţional, în 2011. Raportul publicat în acest an prezintă concluziile monitorizării situaţiei din 184 de ţări ale lumii.

Autorităţile române au pus sub acuzare, în 2010, peste 400 de traficanţi de persoane, 145 dintre aceştia primind sentinţe cu executare.

Raportul Departamentului de Stat american consemnează faptul că doi membri ai unui important partid politic din România au fost implicaţi în exploatarea sexuală a unor femei şi că un ofiţer de poliţie a fost arestat pentru recrutarea de minore care au fost obligate să se prostitueze. Raportul atrage însă atenţia că nu s-a precizat nimic în legătură cu oficialii cercetaţi pentru complicitate la traficul de persoane. Nu se ştie dacă aceştia au fost puşi sub acuzare, nici dacă au fost condamnaţi.

Guvernul român a eşuat, pentru al doilea an consecutiv, în sprijinirea financiară a ONG-urilor din domeniu, fapt ce a periclitat asistenţa victimelor traficului de persoane. În schimb, Guvernul a raportat identificarea a peste 1.100 de victime ale traficului de persoane, cu 400 de mai multe decât în anul 2009.

Bărbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi în alte state, fiind obligaţi să muncească sau fiind exploataţi sexual. Unii sunt forţaţi să cerşească. Printre ţările de destinaţie pentru românii traficaţi sunt amintite Spania, Italia, Cehia, Grecia, Finlanda, Israel, Germania, Slovenia, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa, Belgia şi SUA. Mulţi dintre copiii obligaţi să cerşească în ţările vest-europene sunt de etnie rromă.

România este, pe de altă parte, ţară de destinaţie pentru femeile din Republica Moldova, Columbia şi Franţa, acestea fiind exploatate sexual, dar şi pentru bărbaţi din Honduras, care sunt exploataţi prin muncă.

David Batstone, cofondator şi preşedinte al organizaţiei „Not For Sale", atrăgea atenţia, în februarie, că România a devenit un punct de tranzit important pentru traficul de persoane în Uniunea Europeană. La rândul lui, Batstone a observat că România este o ţară „sursă, de tranzit şi destinaţie" pentru traficul de persoane, conform CNN. „Problema traficului de persoane din România nu este însă strict una internă", a declarat Batstone, subliniind că aceasta este o criză a întregii Europe.

La începutul acestui an, preşedintele organizaţiei de tineret al PDL Botoşani a fost acuzat de procurorii DIICOT Iaşi că ar fi racolat mai multe tinere, cărora le-a promis locuri de muncă în Grecia, şi pe care le-a obligat apoi să se prostitueze, conform Mediafax.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane face câteva recomandări utile pentru evitarea, prevenirea şi combaterea traficului de persoane: (1) celor cărora li s-a făcut o ofertă de muncă tentantă li se recomandă să verifice în detaliu oferta primită; (2) celor care s-au hotărât să accepte oferta şi să plece li se recomandă să lase familiei cât mai multe detalii şi informaţii; (3) actele de identitate nu trebuie încredinţate altcuiva; (4) celor care sunt deja în pericol li se recomandă să ceară ajutorul oricărei persoane cu care intră în contact; (5) cetăţenilor li se recomandă să nu ignore problemele celor din jur şi să raporteze cazurile în care suspectează că ar putea să fie vorba despre victime ale traficului de persoane.

(Foto: thisisalisha.tumblr.com)