S-a dovedit: oamenii recunoscători sunt mai fericiţi şi mai sănătoși decât ceilalţi

62

A ne păstra o atitudine pozitivă şi plină de recunoştinţă are efecte miraculoase asupra sănătăţii fizice şi psihice, iar faptul de a ne aminti permanent că există şi motive de mulţumire în mijlocul tuturor problemelor care ne asaltează zilnic este o resursă preţioasă pe care fiecare dintre noi o poate accesa.

Numeroase studii de specialitate arată că persoanele care manifestă recunoştinţă faţă de lucrurile bune din viaţa lor se bucură de un sistem imunitar mai puternic, o inimă mai rezistentă şi un spirit creativ mai înalt. Totodată, acestea sunt mai milostive în relaţiile cu ceilalţi, îi ajută mai mult pe cei din jur, fiind de asemenea mai buni prieteni sau parteneri.

Beneficiile unei astfel de atitudini se regăsesc nu doar în rândul adulţilor, ci şi în ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia obţinând rezultate şcolare mai bune şi fiind mai fericiţi atunci când experimentează mulţumirea ca stil de viaţă.

Mai mult decât atât, a-ţi nota pe hârtie, înainte de culcare, motivele mari sau mai puţin semnificative pentru care te consideri o persoană recunoscătoare, te poate ajuta să ai parte de un somn lipsit de probleme, susţin specialiştii.

Pentru a-i încuraja şi pe alţii să adopte această practică a recunoştinţei, în ciuda dificultăţilor cotidiene, revista Hoffington a reunit o serie de 25 de motive de mulţumire, exprimate de câţiva membri ai comunităţii sale de Facebook. Aceştia au declarat că sunt recunoscători pentru (că):

„Relaţiile cu cei apropiaţi din viaţa mea. Fără relaţii, ce am mai avea? Apreciez foarte mult toţi oamenii minunaţi care fac parte din viaţa mea."„Un corp care este funcţional."„Primim câte o nouă zi pentru a scrie o nouă poveste a vieţilor noastre în fiecare dimineaţă."„Săptămânile senine care sunt rare în Seattle."„Răsărit."„Am scăpat de cancer."„Copiii mei."„Am încă un loc de muncă!"„Familie şi prieteni."„Sănătate, mai ales pentru sănătatea mea dentară."„Sunt în viaţă şi sănătos."„Duşurile fierbinţi şi cafea."„Kinetoterapeuţii şi o asigurare medicală grozavă!"„Prietenii buni şi o familie minunată!"„Luciditate!"„Viaţă şi puterea de a respira în mireasma primăverii!"„Pe măsură ce înaintez în vârstă sunt mai înţeleaptă."„Soţul şi câinii mei."„Sunt deasupra prăpastiei şi nu în ea. Am supravieţuit unui cancer la sân stadiul III… şi sunt recunoscătoare pentru fiecare zi pe care o am!"„Bunul meu simţ."„Tot – de la răsărit, prieteni, familie, mâncare, sănătate, un cămin, viaţă, mă bucur că sunt în viaţă, mă bucur să fiu eu!"„Vremea bună şi o grădină uriaşă pe care o îngrijesc, lucru ce mă destresează enorm."

Cu siguranţă, fiecare om are propriile motive de mulţumire, în funcţie de nevoile, valorile, aşteptările şi realizările sale. Te invităm să ni le împărtăşeşti pe ale tale în secţiunea următoare de comentarii.