Șapte copii români, sclavi în Anglia

165

Șapte copii români au fost găsiţi muncind ca sclavi într-o fermă din Anglia. Copiii erau îmbrăcaţi sumar și munceau fără apă și hrană, la zero grade. Este primul caz de sclavie din Marea Britanie, la 200 de ani după abolirea sclaviei.

O inspecţia a autorităţii care reglementează licenţele fermierilor britanici a descoperit un grup de muncitori români pe o plantaţie de ceapă din districtul Worcester. Grupul de români cuprindea aproximativ 40 de adulţi și 7 copii, cinci fete și doi băieţi, cu vârste între nouă și 15 ani.

Se pare că copiii lucrau de la ora șapte de dimineaţa până la apusul soarelui, fără apă sau hrană. Îmbrăcămintea lor era una de vară, în condiţiile în care temperatura la orele dimineţii înregistra nivelul de zero grade. Unii copii erau alături de părinţi, alţii nu.

Inspectorii Gangmaster's Licensing Authority (GLA), poliţia și poliţia de frontieră investighează cazul și plănuiesc arestarea cel puţin a unuia dintre capii reţelei de trafic uman. Doi adulţi au fugit din fermă la momentul raziei. Șase dintre copii au fost trecuţi în custodia poliţiei spre a le identifica părinţii.

Inspectorii au susţinut că este pentru prima oară când au găsit copii cu vârste atât de mici în câmpurile de muncă din Marea Britanie. Ofiţerul Linda Boyle a afirmat că e prima descoperire de felul acesta, deși aveau informaţii și zvonuri cu privire la o astfel de situaţie. Pe câmp s-au găsit o mănușă de copil și chiar bocanci de copii cu vârste nu mai mari de 5 ani. „Șocul nu a fost că am găsit copii, pentru că erau zvonuri. Șocul a fost să găsim atât de mulţi.", a afirmat ofiţerul.

Acuzaţiile de sclavie din presa engleză au fost confirmate când poliţia a sugerat că întreg grupul de 40 de muncitori români primea cam 100 de lire pentru munca unei întregi săptămâni. În mod normal acesta poate fi salariul zilnic al unei singure persoane care muncește în Marea Britanie.

Reacţiile din zona politică și mediatică nu au întârziat să apară. „În anul 2007 am sărbătorit 200 de ani de la sfârșitul sclaviei umane, dar în 2010 găsim oameni care lucrează în condiţii șocante și care, chiar dacă nu sunt sclavi, sunt foarte aproape de acest statut", a susţinut Paul Whitehouse, președintele GLA.

„Este șocant că în secolul 21 încă există sclavie.", e de părere parlamentarul Yvette Cooper, în timp ce liderul verzilor a reiterat poziţia lui Wilberforce care a descris sclavia ca pe ceva „dizgraţios și dezonorant pentru această ţară". „Am semnat petiţia de a adera la directiva UE împotriva traficului de persoane umane", a informat parlamentarul Caroline Lucas, liderul verzilor.

Guvernul englez are în dezbaterea alinierea la directiva UE privitoare la traficul de fiinţe umane. Aderarea ar schimba legislaţia și ar permite eficientizarea arestării traficanţilor și protejarea victimelor. Criza persoanelor traficate pentru sex, cerșetorie sau muncă prost plătită este remarcată de presa engleză care notează că, după ce scapă de stăpâni sau de capii reţelelor, victimele trebuie să facă faţă sistemului dur de azil și deportării.