Creştinismul este slab în Occident şi puternic în Africa

142

Lideri ai bisericii sunt vinovaţi de idolatrie, iar numărul lor este deranjant de mare. Idolatria... este cel mai mare şi unicul obstacol în calea misiunii mondiale, a declarat teologul Chris Wright. Idolii cărora li se închină atât unii dintre lideri, cât şi o parte dintre creştini sunt: puterea, mândria, popularitatea, succesul, averea şi lăcomia.

Afirmaţiile au fost făcute cu prilejul celui de-al treilea Congres Lausanne pentru Evanghelizarea Mondială. Evenimentul se desfăşoară în Cape Town (Africa de Sud) şi a reunit peste 4.000 de lideri creştini din 197 de ţări.

Wright a atras atenţia că unii dintre liderii creştini au devenit „obsedaţi" de statutul şi de influenţa lor în cadrul bisericii, iar credincioşii au fost „orbiţi de aceşti super-apostoli" care nu mai prezintă mesajul lui Christos, ci pe al lor, notează Christian Post.

Ipocrizia creştinilor este laitmotivul unei campanii publicitare lansată de biserica NorthRidge din Michigan (SUA). Biserica eşuează în prezentarea lui Iisus Christos lumii prin faptul că ridică ziduri înalte şi se închide în ea însăşi, mărturiseşte pastorul Brad Powell, de la NorthRidge. Mai multe panouri publicitare, parte a campaniei amintite, conţin mesaje de genul: „Biserica este pentru mincinoşi" sau „Biserica este pentru rataţi".

Campania a stârnit controverse. Membrii conservatori ai bisericii s-au declarat împotriva acestui mod de a atrage atenţia. Alţii folosesc însă ocazia pentru a le spune celor care pun întrebări că biserica este locul unde sunt aşteptaţi ipocriţii, mincinoşii sau rataţii. NorthRidge este locul unde poţi veni aşa cum eşti, a declarat pastorul Powell.

Peste 100.000 de persoane din SUA Îl vor accepta pe Christos ca Mântuitor, în acest an, în urma participării la cursurile Alfa. Iniţiate în Marea Britanie, cursurile Alfa au fost importate şi în Statele Unite. Sunt cursuri destinate ateilor şi celor care nu fac parte dintr-o biserică anume, celor care, într-o societate seculară, sunt tot mai puţin dispuşi să calce pragul unei biserici. Participanţii se întâlnesc săptămânal, timp de 10 săptămâni, pentru a discuta despre existenţa lui Dumnezeu, despre sensul vieţii şi despre Iisus.

Bisericile occidentale au trecut la un model misionar în care oamenii sunt cei care trebuie să vină la Christos. Iisus nu a aşteptat ca oamenii să „vină" la El, ci s-a „dus" El la ei, iar noi trebuie să revenim la acest model misionar a declara Gerald Long, director executiv al programului Alfa în SUA.

Peste 25% din grupurile etnice ale lumii, adică în jur de două miliarde de oameni, nu sunt reprezentate la Congresul de la Cape Town. În timp ce 86% dintre musulmanii, hinduşii şi budiştii din lume nu cunosc personal un creştin, 90% dintre misionarii creştini merg în regiuni unde mesajul creştin a ajuns deja, conform informaţiilor oferite de World Christian Database.

„Faptul că există încă, astăzi, populaţii care nu au misionari, nici biserici şi la care nu plănuieşte nimeni să se ducă este greşit. Este complet greşit", a declarat Paul Eshleman, iniţiatorul proiectului The Jesus Film. „Întrebarea mea este cât timp o să mai aşteptăm?"

Creştinismul se extinde însă foarte rapid în Africa unde, în ultimii 100 de ani, biserica a crescut cu 3.000%. Populaţia creştină a continentului african numără în prezent cca. 500 de milioane de persoane, în unele ţări africane peste 90% din populaţie fiind creştină.