Ape colorate – viaţa în vopsitoriile de piele din Bangladesh (video)

124

Vândute în întreaga lume ca articole de lux, hainele de piele produse în capitala Bangladeshului sunt un puternic motiv de îngrijorare pentru activiștii pentru drepturile omului.

Potrivit unui recent raport Human Rights Watch, 90% din pielăria exportată din Bangladesh este produsă în Hazaribagh, o mahala cu miros insuportabil a capitalei Dhaka, în care lucrează circa 15.000 de oameni.

„Vopsitoriile din Hazaribagh inundă mediul cu substanţe chimice dăunătoare," avertizează raportul. Acid sulfuric, resturi de animale, crom și grafit, toate se scurg în râurile din Dhaka, aceleași pe care oamenii le folosesc pentru apa necesară zi de zi. „În timp ce guvernul are o abordare lipsită de responsabilitate, locuitorii din zonă se îmbolnăvesc, iar muncitorii suferă în fiecare zi din cauza expunerii la chimicalele pentru vopsea," a declarat Richard Pearshouse, autorul raportului citat de Reuters.

Pielăria este o sursă importantă de venit pentru ţara săracă din sudul Asiei. În anul fiscal 2011-2012, circa 663 de milioane de dolari au intrat în ţară după exporturi în China, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Germania, Spania și SUA – principalii cumpărători.

Intervievat de Reuters, Ministrul Industriei din Bangladesh, Dilip Baura a declarat că guvernul cunoaște situaţia poluării și a pericolelor pentru sănătate din Hazaribagh și că acestea vor fi combătute în cadrul unui plan de relocare a vopsitoriilor într-o zonă din afara orașului Dhaka, până la mijlocul anul 2013.

Un foto-eseu impresionant spune povestea tristă a districtului de pielărie din Dhaka.