ONU: Foametea este în creştere continuă în lume

255

Peste 820 de milioane de oameni sufereau de foame în anul 2018, cel mai recent an pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite are date. Statistica prezintă cel de-al treilea an de creștere consecutivă a numărului persoanelor afectate de foamete. Faţă de 2017, în 2018 cu 10 milioane mai mulţi oameni erau afectaţi.

Războaiele și încălzirea globală au determinat o răspândire tot mai mare a subnutriţiei, după ce, până în 2015, numărul persoanelor subnutrite scăzuse zeci de ani la rând.

La nivel mondial, aproximativ 149 de milioane de copii suferă de malnutriţie. Aceasta este foarte răspândită în Africa, unde aproximativ 20% din populaţie este afectată, dar şi în Asia, unde 12% din populaţie suferă din cauza acestui fenomen. În America Latină şi în Caraibe, 7% dintre cetăţeni sunt afectaţi de malnutriţie.

În termeni procentuali, aproape 11% din populaţia lumii suferă de foame, au afirmat agenţiile ONU, adăugând că proporţia este aproape neschimbată din 2015.

Conform unui raport al FAO – Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite –, realizat în parteneriat cu mai multe agenţii ale Naţiunilor Unite, printre care şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, eforturile actuale pentru eliminarea foametei nu sunt suficiente.

Peste 2 miliarde de persoane, dintre care 8% trăiesc în America de Nord şi în Europa, nu au acces cu regularitate la alimente sănătoase, nutritive şi în cantitate suficientă.

„Pentru protejarea securităţii alimentare este foarte importantă existenţa unor politici economice şi sociale pentru a putea contracara efectele unor perioade de criză economică şi pentru a se evita reducerea bugetelor serviciilor esenţiale, cum ar fi sănătatea şi educaţia”, se precizează în raport.

Același document a constatat și că excesul de greutate şi obezitatea continuă să crească în toate regiunile, în special în rândul copiilor de vârstă şcolară şi al adulţilor. În 2018, circa 40 de milioane de copii cu vârste sub 5 ani erau supraponderali. În 2016, 131 de milioane de copii cu vârste între 5 şi 9 ani, 207 de milioane de adolescenţi şi 2 miliarde de adulţi erau supraponderali, potrivit raportului.

Raportorul special al Naţiunilor Unite privind sărăcia extremă şi drepturile omului, Philip Alston, avertiza luna trecută într-un alt raport că „schimbările climatice ameninţă să anuleze progresul din ultimii 50 de ani (…) în materie de reducere a sărăciei”. „Riscăm să vedem scenariul unui «apartheid climatic», în care oamenii bogaţi plătesc pentru a scăpa de caniculă, de foame şi de conflict, în timp ce restul lumii este lăsat să sufere”, a declarat Philip Alston. Raportorii speciali sunt experţi independenţi care nu vorbesc în numele ONU, ci comunică Naţiunilor Unite rezultatele cercetărilor lor.

Până ca factorii politici să ia decizii cu un impact pe măsura crizei malnutriţiei, oamenii de știinţă de la Universitatea din Washington, Saint Louis (SUA), au identificat o metodă de a ajuta copiii malnutriţi care nu progresează chiar și când încep un tratament cu suplimente alimentare pentru îmbunătăţirea stării lor fizice.

Cercetătorii au descoperit că o alimentaţie bogată în banane, năut şi alune de pământ crește numărul de bacterii care au legătură cu creşterea oaselor şi a creierului şi că aceasta este superioară terapiilor standard. Testele au fost efectuate asupra a 68 de copii din Bangladesh, cu vârste între 12 şi 18 luni.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.