Riscul de foamete creşte odată cu micşorarea gheţarilor

18

    Scăderea bazinelor fluviilor Indus, Gange și Brahmaputra, determinată de micşorarea gheţarilor din Himalaya, ameninţă viaţa a 60 de milioane de oameni din sud-estul Asiei, în pericol de a rămâne fără hrană, afirmă un grup de cercetători olandezi într-un articol publicat în revista Science.

    Aceste rezultate sunt totuși mai optimiste decât Raportul Naţiunilor Unite, care în 2007 estima că sute de milioane de oameni nu vor mai avea ce mânca din cauza topirii gheţarilor. Explicaţia constă în faptul că sursele de apă necesare producerii de hrană sunt dependente de cantitatea precipitaţiilor, care a scăzut drastic din cauza încălzirii globale. Micşorarea gheţarilor accentuează, la rândul ei, această scădere. Majoritatea oamenilor de știinţă consideră că gheţarii se topesc în ritm accelerat, pe măsură ce temperaturile cresc ca urmare a concentraţiilor atmosferice ridicate de gaze de seră.

    În acest moment, rezervele de apă sunt în mod cert o problemă, iar populaţia numeroasă și dependenţa de agricultura cu irigaţii cresc vulnerabilitatea la modificările climatice. Echipa condusă de Birkins recomandă schimbarea culturilor agricole actuate cu unele care necesită mai puţină apă, eficientizarea irigaţiilor și bazine de acumulare a apei pentru perioade lungi.