Foto: Câtă hrană îşi pot cumpăra nevoiaşii lumii cu venitul minim

246

Doi soţi americani au avut curiozitatea să afle ce cantitate de mâncare îşi pot cumpăra săracii din diferite colţuri ale lumii. Iniţiativa lor a devenit un proiect intitulat „Limita sărăciei" (The Poverty Line), care ilustrează foarte clar ce şi cât îşi poate cumpăra un sărac din venitul minim al ţării respective.

Hui-yi Lin (economistă) şi Stefen Chow (fotograf) au reuşit până acum să calculeze suma minimă necesară de care au nevoie pentru mâncare locuitorii din opt ţări dezvoltate (Australia, Franţa, Germania, Hong Kong, Japonia, Elveţia, Taiwan şi SUA) şi opt ţări în curs de dezvoltare (Brazilia, China, India, Madagascar, Malaezia, Mauritius, Nepal şi Thailanda).

Cea mai mare sumă dedicată mâncării este în Elveţia, cu 10,25 dolari americani cheltuiţi zilnic pe mâncare. Suma poate fi cheltuită pe cârnaţi, biscuiţi cu cremă, portocale, brânză, struguri, salată sau file de peşte. La polul opus, între ţările civilizate se află Taiwanul, unde costul mesei zilnice scade la 1,97 de dolari americani, de care un taiwanez sărac poate mânca stomac de peşte prăjit, alge uscate, pepene sau tăiţei.

Limita sărăciei în ţările în curs de dezvoltare este de 0,45 dolari în Nepal (sumă de care poţi mânca peşte prăjit, usturoi, spanac sau tofu), urmat îndeaproape de Madagscar, cu 0,64 dolari (de care se poate cumpăra roşii, fasole, ierburi medicinale, sfeclă de zahăr sau ardei iute uscat).

Pentru a-şi duce proiectul la îndeplinire, cei doi soţi discută cu oamenii din fiecare ţară, după care calculează venitul şi aportul caloric aferent sumei de care aceştia dispun. Oamenii săraci au aceleaşi dorinţe ca toată lumea. Atunci când venitul lor creşte, nu-l cheltuie neapărat pe mai multă mâncare, îl cheltuie pe mâncare mai bună. „Într-adevăr, majoritatea se concentrează pe grupuri de alimente ca orezul, cartofii, depinzând de zona în care trăiesc. Dar, din când în când, îşi doresc şi altceva, legume şi carne, un desert sau ceva special. Asta încearcă să surprindă fotografiile noastre”, declară Chow.

Galeria cu toate ţările şi alimentele ce pot fi cumpărate cu preţul minim poate fi consultată aici.